Sari la conținut

Când și cu cât se măresc salariile medicilor? Ministerul nu a anunțat un calendar al negocierilor

În numai câteva zile, grupul medicilor care cer salarii mai mari pe o pagină de socializare a depăşit 20 de mii de membri. Sunt doctori, asistenţi, pensionari cu drept de a profesa, dar şi oameni din afara sferei medicale. Numărul lor l-a determinat pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îi cheme la discuţii pe reprezentanţii acestui grup.

- Ați discutat și despre când ar putea fi mărite salariile?

- Aici, se pare că va fi o problemă. Aceasta va fi un nod de negociere. Eu i-am anunţat pe dumnealor că supărarea este atât de mare, încât o amânare nepermis de lungă nu o să facă decât să torpileze aceste discuții, a declarat medicul chirurg Florin Chirculescu.

Ministrul Sănătăţii propune o grilă similară cu aceea de acum o lună, care ar aduce prima majorare în luna octombrie. Apoi, treptat, salariile medicilor ar urma să se dubleze până în anul 2018. Mesajul nu i-a convins pe medicii primari, care au suspendat negocierile.

Totuşi, discuţiile au continuat cu reprezentanţii rezidenţilor.

Mulţi dintre noi, medicii rezidenţi, am încercat să participăm la acest grup (n.r. grupul de pe o reţea de socializare), am încercat să ne exprimăm opiniile, multe dintre opiniile noastre au fost şterse. Am depus o cerere scrisă către Ministerul Sănătăţii şi să încercăm să ne obţinem şi noi interesele”, a declarat Clara Matei, președintele medicilor rezidenți.

Sindicaliştii spun că vor un angajament ferm al Guvernului, ca să nu se întâmple ca în 2008, atunci când salariile profesorilor au fost mărite cu 50% doar pe hârtie.

În cazul în care negocierile ar putea să eșueze, ceea ce nu cred, s-ar putea ajunge la greva generală. S-a incitat pe Facebook cu greva. Mi se pare o prostie”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Întrebat dacă o creștere cu 15-20% de la 1 octombrie l-ar mulțumi, el a răspuns: „Dacă e 15-20% și următoarea peste doi ani, nu”.

La negocieri nu a fost invitată tocmai organizaţia ce reprezintă, legal, toate sindicatele medicilor.

„Ministerul nu prea ne iubeşte. O grevă nu poţi să o organizezi decât într-un mod legal”, a declarat Dan Perețianu, membru al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Ministerul Sănătăţii nu a anunţat un calendar oficial al viitoarelor negocieri.

Citiți și:

Medicii, nemulțumiți cu statutul de funcționari publici: „Voi opera cât este programul”
Reacţia partidului condus de Monica Macovei, după ce Curtea Supremă a decis că medicii nu mai pot primi bani de la pacienţi