Ce ne spune părul alb despre sănătatea noastră

Data actualizării: Data publicării:
par alb
Foto: Guliver/Getty Images

Părul albește odată cu înaintarea în vârstă, e inevitabil. Se întâmplă în general pe la 40-50 de ani. Uneori, însă, mult mai devreme. Această depigmentare poate fi și un indicator al stării de sănătate. 

Albirea părului, numită și caniție, este un proces care se produce când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului fiecăruia, încetează să mai secrete melanină. Părul crește în continuare, dar fără pigment. 

De ce albim?

Primele fire albe pot apărea foarte devreme, chiar și la 20 de ani. Nu se poate face nimic, este o chestiune de genetică în cele mai multe dintre cazuri.

Cât despre părul alb care ar apărea peste noapte, din cauza unui stres foarte mare, a unei frici sau a unui traumatism, dermatologii spun că e un mit! Încărunțirea este un proces natural. E adevărat însă că stresul poate antrena alte disfuncții ale organismului ce pot duce la albire, dar nu peste noapte.

Trebuie să mai spunem însă că și fumatul a fost, mult timp, legat de o îmbătrânire prematură a firului de păr.

Vopsitul părului, chiar și unele șampoane pot contribui la o albire prematură. Multe dintre aceste produse conțin ingrediente ce determină o scădere a secreției de melanină. Peroxidul este una dintre aceste substanțe dăunătoare.

E adevărat, însă, că apariția firelor de păr alb poate fi, în unele cazuri, și indiciul unor probleme de sănătate. 

Semn precoce al unei boli cardiace la bărbați?

Potrivit unui studiu din 2017 al European Society of Cardiology, organizație care reunește mii de cardiologi din toată lumea, cu cât bărbații albesc mai repede, cu atât riscă să dezvolte ateroscreloză, adică o suferință a vaselor de sânge. „Îmbătrânirea este un factor de risc cardiovascular inevitabil și este asociată cu unele semne dermatologice ce pot indica un risc crescut de boală cardiacă”, explică unul dintre autorii acestui studiu, dr. Irini Samuel. În cadrul acestui studiu, s-a ajuns la concluzia că participanții deja atinși de ateroscreloză erau mai predispuși să aibă păr alb. Totuși, oamenii de știință spun că ar fi nevoie de studii suplimentare pentru a confirma că există o legătură între boala cardiacă și părul alb.

Carență de vitamine

Pentru o bună sănătate capilară este necesară o alimentație echilibrată. Carențele de vitamine pot fi un factor ce duce la albirea părului. În special niveluri scăzute de vitamina B12 antrenează o depigmentare a firului. Totuși, dermatologii spun că acest lucru se întâmplă în cazuri grave de subnutriție sau de alimentație extrem de dezechilibrată.

În orice caz, se recomandă oricui o dietă bogată în antioxidanți (fructe, legume proaspete, pește, ceai verde, ulei de măsline), pentru că ajută la oprirea stresului oxidativ și, prin aceasta, a unei albiri premature.

Semn de boală autoimună

Vitiligo este boala ce se caracterizează prin apariția unor pete albe pe piele. Albirea părului sau depigmentarea părului facial poate fi, de asemenea, un semn al acestei boli autoimune.

La fel se întâmplă și în cazul peladei, boală generată tot de o dereglare a sistemului imunitar, care provoacă o cădere a părului pe anumite porțiuni mai proeminente ale capului. În momentul regenerării părului, firele pot fi albe.

De asemenea, un studiu publicat în 2008 făcea legătura între anormalități apărute în cazul părului și disfuncția tiroidiană.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri