Sari la conținut
News Alert

Ce trebuie făcut în cazul traumatismelor dentare

Traumele dentare variază în funcție de vârsta pacientului. Astfel, aproape 30 % dintre copii au avut un traumatism pe dinte. Cele mai frecvente fracturi la copii pe dinții temprorari apar în jurul a 40 de săptămâni, pentru că atunci încep să meargă și cad. De asemenea, când mai cresc, băieții suferă traumatisme dentare mai frecvent decât fetele, deoarece se accidentează la locul de joacă.

Astfel, traumatismele dentare cele mai frecvente au loc în timpul accidentelor.

Stomatologul Floriana Tudorache a explicat că dacă un dinte definitiv este scos din alveolă, părinții trebuie să știe că poate fi replantat. În acele momente, contează foarte mult cum este manipulat dintele, rapiditatea cu care se ajunge la medic, dar și istoricul pacientului.

Astfel, dintele nu trebuie ținut de rădăcină, trebuie spălat, nu trebuie ținut într-un șervețel. Dacă nu există posibilitatea de a-l ține în apă sterilă, sau lapte chiar, atunci dintele poate fi ținut în gură.

Un dinte definitiv care a căzut poate fi salvat, însă este foarte important să se ajungă cât mai repede la dentist. Totodată, dacă dintele a fost fracturat anterior atunci nu mai poate fi replantat.

Recomandarea stomatologului pentru părinții ai căror copii se rănesc la dinți este să nu intre în panică și să se prezinte la medic.

Cei mai dese traumatisme se produc la dinții incisivi, iar cele mai serioase sunt cele care au loc cu plecare de os. Aceste traumatisme serioase se produc în timpul unor accidente grave. 

Pe aceeași temă