De ce au copiii dinţii strâmbi

Data publicării:
copii dinti

Oana Boboc, medic specialist ortodonţie: „Dintre care cele mai frecvente sunt sugerea degetului, suzetei, sugerea buzei, unii copii nu ştiu să înghită corect, înghit cu limba între arcade”.

Ionuţ Leahu, medic dentist şi specialist în implantologie: „Suptul degetului, continuat până la vârste 2-3 ani, poate să ducă la deformarea osului maxilar”

Respiraţia pe gură şi nu pe nas în timpul somnului creşte riscul infecţiilor respiratorii, al cariilor, dar poate afecta şi maxilarul.

Oana Boboc, medic specialist ortodonţie: „Una dintre cauze este şi poluarea tot mai mare a aerului pe care îl resipirăm. Nemairespirând pe nas nu se mai stimulează dezvoltarea maxilarului. Dacă maxilarul nu are dimensiunea care trebuie, dinţii nu mai încap pe arcadă”

Ionuţ Leahu, medic dentist şi specialist în implantologie: „E o chestiune pe care o vedem destul de frecvent, vedem tineri adulţi care vin cu maxilare pensate adică maxilarul este mai îngust decât ar trebui să fie ceeea ce duce la o ocluzie defectuoasă şi vă daţi seama mult mai greu de rezolvat odată ce copilul a ajuns tânăr adult”.

Poziţia în care mănâncă cei mici, în special atunci când se uită la telefon ori se joacă pe tabletă, este un obicei din ce în ce mai întâlnit şi periculos pentru sănătatea dinţilor copiilor, atrag atenţia medicii.

Mădălina Trofin, medic dentist ortodonţie: „Sunt foarte mulţi copii care se prezintă cu dinţii strâmbi, iar acest lucru se datorează unor obiceiuri vicioase cum ar fi mestecarea incorectă a alimentelor din cauză că atenţia este distrasă de alte lucruri din mediul înconjurător”

Ionuţ Leahu, medic dentist şi specialist în implantologie: „Atunci când mănâncă când începem alimentaţia e foarte important să nu îl lăsăm să stea cu capul în tabletă sau în televizor, pentru că automat va avea o poziţie defectuoasă ceea ce duce la dezvoltarea neuniformă a oaselor feţei”

Anca Gherghe, medic dentist pedodont: „Le-aş recomanda părinţilor să interzică desenele animate în timpul mesei copilul să se obişnuiască cu mestecatul mâncării să realizeze o masticaţie corectă în timpul mesei, iar după ce termină de mâncat poate merge liniştit la desene animate sau să se joace”

Şi acest lucru pentru că nu puţine sunt studiile care leagă incidenţa obezităţii infantile de mâncatul în faţa televizorului sau a tabletei.

Anamaria Iulian, specialist în obezitate infantilă: „Atunci când mâncăm şi ne uităm la film şi stăm pe tabletă sau ne uităm la film, creierul e fermecat de povestea care se derulează în faţa ochilor copilului şi senzaţia de saţietate apare mult mai greu. atunci copilul va mânca mult, după care se termină povestea, se termină jocul şi poţi să merg la bucătărie să ceri din nou de mâncare”

Calitatea alimentelor este de asemenea importantă. Medicii recomandă evitarea produselor procesate şi consumarea fructelor şi legumelor pentru conţinutul lor ridicat de vitamine.

Anamaria Iulian, specialist în obezitate infantilă: „Vitamina C este necesară pentru o structură foarte bună a gingiilor, pentru a forma ţesut conjuctiv. Apoi vorbim de calciu, de fosfor, de bor, de vanadiu care întăresc structura osoasă a dinţişorului şi îl ajută să fie puternic şi rezistent aşa cum e cerut de forţele, de dinamica cavităţii bucale. Mai vorbim apoi de fier, care dacă este în cantitate corespunzătoare va îndepărta tot ce este pată sau va folosi la îndepărtarea petelor de la nivelul dintelui”

De aceea, pentru o dantură sănătoasă, medicii sfătuiesc părinţii să îi ducă pe cei mici la o consultaţie stomatologică încă de la vârsta de doi ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri