De ce simțim nevoia să ne atingem fața și cum să ne abținem de la a face acest gest?

Data actualizării: Data publicării:
Handsome hispanic man wearing casual sweater at home tired rubbing nose and eyes feeling fatigue and headache. Stress and frustration concept.
Foto: Gulvier/GettyImages

Toţi experţii spun că în aceste momente, când omenirea luptă cu noul coronavirus, ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita să ne atingem faţa. Un lucru banal care ne poate îmbolnăvi uşor, dar foarte greu de pus în practică. De ce, aflăm în continuare dintr-un material realizat de jurnaliştii BBC.

Nu vă atingeţi faţa! Mai mulți oficiali din domeniul medical, din întreaga lume, i-au avertizat pe oameni să evite să-și atingă fața ca o măsură-cheie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. 

„Nu mi-am atins faţa de câteva săptămâni”, mărturisea președintele Donald Trump.

De ce ne atingem, aşadar, faţa? Și de ce e atât de greu să n-o facem?

Psihologul Natasha Tiwari explică:

„Fiindcă nu ne putem abţine, este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Ştim asta, fiindcă oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus.

Aşa că de fiecare dată când îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa, că te vei îmbolnăvi dacă îţi atingi faţa, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc.

Atunci când ne atingem faţa nu facem altceva decât să ne calmăm, atunci când atingem anumite zone ale feţei, activăm anumite puncte de presiune, care la rândul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior.

Acelaşi răspuns apare şi în cazul câinilor şi pisicilor, copiii urmează acelaşi model precum părinţii lor. Aşa că atunci când părinţii noştri îşi ating faţa în cazul unui şoc, atunci când sunt surprinşi sau supăraţi, şi noi tindem să facem exact acelaşi lucru.

Ironia este că exact în momentele în care este crucial să nu-ţi atingi faţa, mintea încearcă să te protejeze inconştient. Făcând lucruri pe care le ştie, se va adapta, aşa că în mod inconştient, îţi vei duce mâna la faţă.

Cum pot evita atingerea feţei?

Din moment ce este aproape imposibil să nu-ţi atingi faţa, poţi adopta nişte soluţii-cheie care să te facă să renunţi la acest obicei. Poţi purta ochelari în loc de lentile de contact, te poţi machia mai puţin, poţi dezvolta anumite obiceiuri în privinţa modului în care îţi foloseşti mâinile, aşa că în loc de a-ţi mişca mâinile în acest fel ,atunci când îţi faci de lucru şi e foarte uşor să le apropii de faţă, să-ţi faci un obicei din încrucişarea degetelor şi plasarea mâinilor în poală.

Aşa că atunci când simţi nevoia urgentă de a-ţi atinge faţa cu mâinile, vei fi mai conştient în privinţa gesturilor tale şi vei renunţa rapid la acest obicei.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri