Sari la conținut

Drama bebeluşilor abandonați în spital. Medicii găsesc, cu greu, resurse pentru a-i îngriji

În timp ce mii de femei îşi doresc să aibă un copil, altele îi aduc pe lume doar ca să-i abandoneze într-un spital.

Una dintre fetițe s-a născut în luna iunie, la Spitalul de Urgenţă. Mama ei nu a vrut-o şi a lăsat-o aici să fie îngrijită de medici şi asistente. Nu are nume, ci un număr: 183, însă medicii o strigă Mădălina pentru că aşa o cheamă pe cea care i-a dat viaţă

Doi dintre micuţi sunt foarte bolnavi. „Sindrom Down asociat cu malformaţie cardiacă şi, celălalt, o malformaţie cardiacă complexă”, spune dr. Cristina Mihai, şef Secţie Pediatrie, SCJU Constanţa.

Aceşti copii nu pot fi trimişi în centre de plasament pentru că au nevoie de o atentă supraveghere medicală.

„Mergând pe modelul unui modul de tip familial, serviciile medicale se acordă tot de unităţile sanitare”, explică Mihaela Ristea, director adjunct DGASPC Constanţa.

Pentru îngrijirea bebeluşilor nu există nici suficienţi bani şi nici personal care să se ocupe de cei mici.

Managerul Spitalului de Urgenţă recunoaște că în spital condițiile nu sunt potrivite. Ar putea exista însă o soluție.

„Un spital regional de copii care să acopere Dobrogea, adică Tulcea şi Constanţa. În jur de, spun eu, 20 -25 de milioane de euro. Nu mi se pare o sumă foarte mare, gândiţi-vă că un kilometru de autostradă costă 2 milioane de euro”, spune dr. Dan Căpăţână, manager SCJU Constanţa.

Copiiă lăsaţi în spitale se vor întreba tot restul vieţii de ce părinţilor nu le-a păsat de soarta lor.

„Provin din medii defavorizate. Sunt, la rândul lor, femei care provin din centele de plasament, femei care depinde de îngrijirea şi de finanţele unui bărbat, femei care sunt şantajate emoţional”, afirmă psihologul Cristina Gemănaru

Anul trecut, în România peste 60.000 de copii erau în grija statului.