INOVAŢIE. Un os artificial va înlocui defectele provocate de afecţiuni ale dinţilor

Data publicării:
24 2002inventiestoma-51294

Specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din Bucureşti au dezvoltat un material care poate fi utilizat în reconstrucţia defectelor osoase provocate de diferite afecţiuni ale dinţilor.

„Au fost făcute teste de biocompatibilitate, teste in vitro, a fost testat chiar şi clinic, pe persoane, o aplicaţie recentă şi, în final, este sterilizat cu radiaţii gama”, spune inginerul chimist, Christu Ţârdei.

Materialul înlocuieşte osul acolo unde nu mai există. În plus, permite dezvoltaterea de os biologic şi treptat este înlocuit de osul nou format. Şi, pentru că este sută la sută sintetic, nu există riscul de transmitere a unor boli.

Dincolo de beneficiile medicale şi preţul îl face competitiv: o fiolă cu acelaşi material produs în străinătate costă chiar şi 150 de euro, în vreme ce produsul românesc e doar 40 de euro. Astfel, costul intervenţiilor la dentist ar trebui să scadă.

Îndepărtarea chirugicală a unor bucăţi de os sau aplicarea de os artificial imediat după extracţie sunt proceduri des întânite în cabinetele dentare.

Noul produs a fost brevetat şi este aprobat de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar din acest an va fi introdus şi pe piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri