Sari la conținut

Intervenție chirurgicală de excepție într-o sală veche de 30 de ani

Şapte medici, patru asistente şi două infirmiere. Cea mai bună echipă de ortopezi din România a realizat cu succes o intervenţie de la care au de învăţat şi străinii: repoziţionarea unei malformaţii de şold, la o pacientă în vârstă de 4 ani. Tehnica poartă numele profesorului Burnei, care a comprimat cinci intervenţii diferite într-una singură. Acesta este cel mai dificil caz de până acum, care în mod normal ar fi fost rezolvat prin tăierea femurului şi protezare. Peste trei luni, mica pacientă va începe recuperarea.

Dacă statul ar investi în sănătatea copiilor, profesorul Burnei şi echipa lui ar pune pe picioare, la propriu, zeci de copii. Medicii de la Spitalul Marie Curie operează într-o sală inaugurată în 1984, într-un corp de clădire cu spaţii meschine unde aparatura modernă nici nu ar încăpea, chiar dacă ar fi bani pentru ea.

Noi, cadrele , ne aflăm înaintea posibilităților terapeutice în sălile pe care le avem. Aș mai vrea să trag un semnal de alarmă, să se formeze un spital care să asigure asistența medicală a copiilor care au tumori osoase maligne”, spune prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie din Spitalul Marie Curie.

Este dorinţa unui doctor care nu poate face minuni doar cu bisturiul.

În ultimii 25 de ani, niciun Guvern nu a mai dat bani pentru construirea spitalelor de copii. În cazurile fericite, intervenţiile se fac în săli renovate şi dotate cu aparatură ceva mai nouă, dar nicidecum de ultimă generaţie. Spitalele Marie Curie şi Victor Gomoiu din Bucureşti ar putea avea primele blocuri operatorii noi din România postdecembristă abia la sfârşitul anului. Dar numai zidurile. Pentru dotarea sălilor de operaţii lor nu s-au alocat încă bani.