Investiţiile în cercetarea farmaceutică ocolesc România

Data publicării:
investitii farmacie

România are o piață farmaceutică de 2,7 miliarde de euro, în care toți marii producători internaționali se bat pentru o cota mai mare, dar niciunul dintre aceștia nu are fabrici și laboratoare de cercetare proprii pe plan local. În România se face doar cercetare aplicativă.

„Vorbim aici, de exemplu, despre studii de bioechivalență care fac parte din cercetarea aplicativă, de studiile postmarketing, după ce produsul a fost lansat, și de studii mai sofisticate, de faza 1, 2 sau 3 pentru produse neînregistrate încă”, a afirmă Dan Zaharescu, director executiv la Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

O parte din studii folosesc pacienți români, cărora li se administrează medicamente aflate în diferite stadii de testare. În funcție de rezultatele acestor teste, medicamentul aprobat pentru a fi folosit pe scară largă.

„Odată ce o moleculă sau o entitate chimică a fost aprobată și a devenit medicament, odată cu expirarea brevetului, pentru generice, se fac o mulțime de alte studii în România”, adaugă Dan Zaharescu.

Producătorii internaționali de medicamente au cheltuit 218 milioane de euro pentru studii în România. Marea Britanie a atras cele mai mari investiții: aproape 5,6 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 5,3 miliarde de euro, și de Elveția, cu circa 5 miliarde de euro. La coada clasamentului se afla micul stat Cipru, cu 14 milioane de euro.

În Europa de Vest sunt concentrate cele mai multe laboratoare. Aici se face cercetarea fundamentală, cea mai importantă, în urma căreia apar medicamente noi. Faţă de 2008, giganţii farmaceutici au cheltuit de şapte ori mai mult pe studii clinice în România. Cu toate acestea, media europeană, de 940 de milioane de euro, va fi greu de atins.

România alocă domeniului cercetării fonduri infime: 0,03 la sută din Produsul Intern Brut. În aceste condiţii, cercetarea în domeniul farmaceutic se face numai cu bani privaţi, dar şi aici cu greu, pentru că procesul de aprobare de noi studii clinice durează cu patru luni mai mult decât media europeană. Aşa că producătorii farmaceutici preferă să-şi facă studiile în alte ţări, unde totul decurge mai repede.

În România, se fac sub 300 de studii clinice la nivel naţional. În Germania, numărul lor este de şapte ori mai mare. Totul este o cursă contracronometru. De la eprubeta din laborator şi până la raftul din farmacie, un medicament nou parcurge un traseu care costă peste 1 miliard de euro şi care durează un deceniu. Ca urmare, companiile farmaceutice sunt interesate să-şi lanseze cât de repede medicamentele ca să înceapă să-şi recupereze din investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri