Sari la conținut

Ministerul Sanătăţii vrea să interzică exportul paralel de medicamente

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care interzice exportul a aproape 200 de medicamente. Multe dintre ele sunt şi ieftine, şi prescrise des.

„Ne-au fost semnalate de către asociaţiile de pacienţi lipsa acestor medicamente de pe piaţă. În plus, avem informaţii de la ANMDM care monitorizează comerţul intracomunitar și, având în vedere această lipsă, s-a făcut propunerea de interdicţie la export,” a declarat Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sanătăţii

Marii jucători de pe piaţă sunt nemulţumiţi. Asta deşi ar fi vorba doar despre revenirea la o măsură similară, aplicată în perioada 2013-2015.

Această listă nu ştim niciodată cum a fost făcută, pe ce criterii, ce a stat la baza ei, altceva decât lipsa de medicamente semnalate de către pacienţi, dar sunt mult mai multe medicamente care le lipsesc pacienţilor, decât sunt pe acea listă,” a spus Dan Zaharescu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Producătorii vin şi cu o soluţie de compromis. „Păstrarea exactă, aşa cum sunt toate, a tuturor preţurilor în acest moment, astfel încât măcar să nu mai dispară în continuare medicamente de pe piaţă şi vorbeam de îngheţare doar atâta timp cât e necesar pentru a fi aprobată o nouă metodologie care să asigure accesul la tratament al tuturor pacienţilor,” a explicat Laurențiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.

Ministrul Sănătăţii a exclus deja o astfel de modalitate de reglare a pieţei.

„Sunt reglementari europene care fac ca această interdicţie să nu poată fi prelungită la nesfârşit, dar sigur că oricând se pune probleme dispariţiei unor medicamente, putem interveni prin acest mecanism,” a adăugat Patriciu Achimao-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

De la ieftinirea din vara anului trecut, unele medicamente nu au mai ajuns în farmacii. Sunt peste 200, majoritatea pentru afecţiuni cardiace, neurologice sau oncologice.

Asociațiile producătorilor şi distribuitorilor de medicamente încă discută cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Miza e o nouă metodologie de calcul a preţului medicamentelor. Teoretic, astfel vor fi evitate atât interzicerea exportului paralel, din cota destinată românilor, cât şi dispariţia tratamentelor de pe piaţa internă.