Sari la conținut

Ministrul Sănătății vrea să renunțe la coplată. Cum ar fi trebuit să se schimbe sistemul de sănătate de la 1 aprilie

În plus, Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea să renunţe la coplată, taxă care a intrat în vigoare acum un an de zile. Oficialul susţine că modul de aplicare a acestei taxe a fost gândit greşit.

În prezent, pacienții plătesc la externare între 5 și 10 lei, sumă stabilită de fiecare spital în parte. Sunt exceptați de la coplată bolnavii cronici incluși în programele naționale și care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii și tinerii până în 18 ani, gravidele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei și persoanele cu handicap.

De asemenea, nu se achită coplata în cazul urgențelor. Coplata ar fi trebuit să descurajeze internările fictive, iar banii să fie folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spitale.

Schimbările în Sănătate se lasă așteptate

De la 1 aprilie, ar fi trebuit să existe un pachet de servicii medicale de bază. Adică elaborarea unei liste cu serviciile medicale pe care le asigură statul din contribuţia pe care o achită fiecare român la sănătate.

Dacă până acum pacientul, pentru absolut orice, - îl durea se ducea la spital - , de acum pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital.”, declara în octombrie 2013 fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu (foto).

Această lege ar fi fost cea mai importantă de la introducerea sistemului de asigurări în România. Numai că proiectul a fost amânat de actualul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu. Care a făcut la fel şi cu un alt proiect important - apariţia noii liste de medicamente compensate şi gratuite, care nu a mai fost actualizată de șase ani.

Noi vorbim de niște inițiative ale fostului ministru, care au fost afișate în ultima lui săptămână de mandat. (...) Ne-am grăbit 24 de ani şi nu am făcut lucruri bune.”, spune Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Această problemă a fost discutată şi în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

Domnule Bănicioiu, să faceți ce zice popa, nu ce face popa. În cazul de față, predecesorul dumneavoastră în guvern, de un an de zile ne-a tot zis că face lista de medicamente compensate si a plecat din funcție și nu a lăsat nicio listă. Vă rog să o faceți, să fie pentru bolnavi, nu pentru firmele de medicamente”, i-a transmis ministrului premierul Victor Ponta.

Medicii ar fi trebuit să primească şi ei bani mai mulţi. Un proiect de lege care urma să intre în vigoare tot în această perioadă prevedea că pacienţii care doreau să fie trataţi de un anumit doctor să plătească o taxă, care era împărţită între medic, echipa care l-a ajutat şi spital.

Legea este însă încâ în dezbatere publică. Nici spitalele nu au reuţit să strângă prea multe fonduri din coplată. În conturile celor aproape 400 de unităţi sanitare publice din România au intrat până la 31 decembrie doar 5 milioane de lei, de aceea actualul ministru a declarat că va face o analiză şi va decide dacă taxa va fi păstrată sau eliminată.