Neurochirurgi români pregătiţi în Occident predau tehnici avansate în spitalele din România

Data publicării:
MediciFranta

Cristian Mihalea şi Raoul Pop, medici specialişti în neurochirurgie, sunt plecaţi de mai bine de trei ani peste hotare. În România nu au găsit locul potrivit pentru dezvoltarea profesională, dar Franţa le-a oferit tot ce îşi doreau. De mai bine de doi ani, Raoul Pop lucrează la Strasbourg. Recent s-a întors la Timişoara pentru a-i învăţa pe medicii de aici o tehnică avansată de intervenţie în cazul unui anevrism cerebral. O premieră pentru spitalele din vestul ţării.

„Bineînţeles că am opţiunea să rămân în străinătate, însă pentru mine, în momentul ăsta, prioritatea este să dezvolt, împreună cu colegii mei, această activitate care nu se face în Timişoara şi e destul de restrânsă şi în România în general”, spune Raoul Pop, medic specialist în neurochirurgie intervenţională la Spitalul Universitar din Strasbourg.

Condiții de subfinanțare

Unul dintre primii beneficiari ai specializării oferite de doctorul Raoul Pop este Cornel Niţă. Un pacient care de şase ani suferea de un anevrism ce riscă oricând să-i curme viaţa. A avut şansa operaţiei de la Timişoara.

Mi-a zis că vine o echipă de doctori din Franţa, care lucrează acolo şi vin aici la Spitalul Judeţean. Și mă ajută ei pe mine”, spune Cornel Niţă.

Cristian Mihalea lucrează la un spital din Paris, dar îşi doreşte să profeseze acasă. Problema e că nu poate face performanţă în condiţiile de subfinanţare ale sistemului medical românesc. Lucru pe care l-a şi precizat într-o scrisoare trimisă Ministerului Sănătăţii.

„Suntem cu un picior deja aici, ceea ce ne ţine să nu ne întoarcem este că nu vom avea o activitate ritmică, dacă nu vom avea materiale. Dacă n-o profesezi zi de zi, te deprofesionalizezi, rişti să uiţi gestul şi fineţea lui”, explică Cristian Mihalea, medic specialist neurochirurgie la Spitalul Universitar Beaujeon, Paris.

O altă perspectivă

O altă perspectivă are doctorul Florin Mărghitaş, din Cluj-Napoca. Recent, a inaugurat prima clinică privată de recuperare psihosomatică din ţară. A visat la acest moment din anul 1990, când a plecat în Germania pentru specializare cu speranţa că va putea aplica tratamentele alternative şi bolnavilor de acasă.

„În primul rând este extrem de frumoasă pentru că nu se referă numai la medicina clasică, ci include şi alte specialităţi cum ar fi filozofia, psihologia, medicina alternativă, medicina naturistă sau medicina tradiţională ayurveda, o medicină veche de 2000 de ani”, spune Florin Mărghitaş, medic specialist psihosomatic.

Costurile proiectului au fost acoperite din două surse de finanţere. 200.000 de euro din fonduri europene şi 300.000 de euro din resurse proprii. Medicul clujean nu mai discută acum despre asta, fiindcă se concentrează asupra pacienţilor.

Din 2001 m-am îmbolnăvit de depresie, am urmat o terapie cu domnul doctor, apoi o terapie de grup și de atunci am început să învăț să trăiesc cu stările de depresie, cu atacurile de panică, cu stările de anxietate”, spune Cristina Lascu, pacientă.

Spitalul va mai avea în curând şi o secţie de nutriţie şi dietă, tratamente de recuperare în afecţiuni psihiatrice, neurologie sau balneologice. Toate integrate conceptului potrivit căruia nu boala trebuie tratată, ci bolnavul, ca tot unitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri