Sari la conținut

OMS: Epidemia de Zika se poate agrava

Aflată în vizită în Brazilia, Şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că Zika este un virus complicat, cu multe incertitudini, care poate ascunde încă multe surprize.

Margaret Chan, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: „Curaj, curaj guvernului ca să se descurce cu această misiune intimidantă. Noi încurajăm guvernul. Lucrurile s-ar putea înrăutăţi înainte să devină mai bune.”

În Rio de Janeiro, autorităţile se ocupă intens de pregătirile pentru Olimpiada de la vară. Sunt şantiere peste tot, iar oamenii susţin că s-a creat un mediu propice pentru ţânţarii care răspândesc Zika sau febra dengue.

Marcio, locuitor din apropierea parcului olimpic: „Au făcut gropi, au făcut şanţuri unde se acumulează apă, nu tratează apa din aceste locuri.”

Mariza do Amor Divino, fost pacient cu Zika: „Nimeni nu merită să vină aici din străinătate şi să treacă prin ce am trecut şi eu, pentru numele lui Dumnezeu. Trebuie să se ocupe de gropile cu apă, înainte de orice.”

Statele Unite au trimis o echipă de cercetători în Brazilia care, timp de 50 de zile, va studia legătura dintre Zika şi microcefalie. Guvernul brazilian a anunţat că numărul cazurilor suspecte de microcefalie a ajuns la 4.690. Cu toate acestea, policienii pregătesc o nouă lege prin care femeile care avortează fetuşi diagnosticaţi cu această boală vor primi 4 ani şi jumătate de închisoare.