Pericolul din energizante

Data publicării:
bauturi energizante
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

O singură băutură energizantă ne poate îngusta vasele de sânge în doar o oră și jumătate, ceea ce înseamnă că riscăm să facem atacuri cerebrale sau infarct. Cei mai afectați sunt tinerii și persoanele care fac sport.

În timpul exercițiilor fizice, fluxul sangvin este la capacitate maximă, pentru că oxigenul trebuie să ajungă rapid la celule. Dar cercetătorii Universității Texas din Houston au descoperit că băuturile energizante împiedică buna funcționare a vaselor de sânge. Spre exemplu, arterele nu se dilată cum trebuie, de aceea oricând poate apărea un infarct.

Citiți și:  Cum se manifestă un infarct și cum îl recunoaștem

Experții au analizat 44 de studenți americani de 20 de ani, nefumători și fără probleme medicale. Și au observat că, după doar 90 de minute de la consumul acestor energizante, vasele li s-au îngustat până la jumătate din diametru, ceea ce înseamnă că sângele a ajuns mai greu la organele vitale.

Taurina, cofeina și zahărul din compoziția acestor băuturi ar provoca efectul negativ, spun cercetătorii americani.

Citiți și:  Cum recunoști un accident vascular cerebral. Dar un infarct?

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Citiți și: 

Obiceiurile sportive care pot pune în pericol dinții

Studiu. Cum se schimbă comportamentul oamenilor după consumul de alcool cu energizant

Adevărul despre băuturile energizante

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri