Sari la conținut
News Alert

Peste 80% dintre cazurile de cancer bronho-pulmonar apar din cauza tutunului

Anual mor 30 de mii de oameni din cauza fumatului, dintre care mai mult de jumătate mor din cauza acestui cancer bronho-pulmonar. 

Factorul principal pentru apariţia cancerului bronho-pulmonar este fumatul. Fumatul generează 80% dintre cazuri, restul de 20% sunt alţi factori, dintre care factorii poluanţi. Poluarea poate fi casnică şi industrială.

Boala se instalează insidios. Apare o tuse dimineaţa, puţin mai deranjantă decât cea normală a fumătorului. Apare o gâfâială şi scăderea în greutate. Ulterior, pacienţii vor ajunge să scuipe sânge.

Şansele apariţiei cancerului bronho-pulmonar cresc odată cu numărul de ţigări consumate pe zi.

Testele pentru depistarea bolii constau în examen bronhoscopic si tomografie. În funcţie de fiecare caz se pot face şi alte teste şi mici intervenţii în cazul apariţiei apei la plămâni sau dacă există ganglioni care pot fi excizaţi.

Tratamentul cel mai eficient este cel chirugical. În cazul în care pacientul nu se prezintă la medic în faza iniţială pentru această intervenţie, se fac cure de chimioterapie, alternativ aplicate împreună cu radioterapie. În cazul în care tumoarea se micşorează, pacientul poate intra în zona în care să poată fi operat.