Premieră. Implantare de inimă semi-artificială la Institutul C.C. Iliescu

Data publicării:
inima artificiala GettyImages-51093217 1

Foto: Gulliver / Getty Images

Potrivit acestuia, operația a avut loc în urmă cu trei săptămâni, la un pacient în vârstă de 65 de ani din Călărași care urmează să fie externat săptămâna viitoare.

Potrivit profesorului doctor Vlad Iliescu, dispozitivul este utilizat pentru partea stângă a inimii. Acesta este folosit în lume de peste cinci ani cu rezultate bune.

Medicul a menționat că supraviețuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de 7—9 ani, comparativ cu vechea tehnică unde supraviețuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20 la sută.

„Este o medicină de vârf și asta este o dovadă că și în România se practică o astfel de medicină. Toate aceste proceduri au fost posibile pentru că la nivel decizional s-a înțeles că este necesară finanțarea lor pentru că pacientul român trebuie să poată beneficia de toate opțiunile care există în specialitatea respectivă”, a spus Vlad Iliescu.

El a explicat că există trei programe decontate de CNAS noi: programul de valve trans-cateter — care constă în faptul că valva nu se mai pune prin operație deschisă ci printr-un acces, fie printr-un vas, fie prin inimă.

„Această procedură de utilizare a valvelor trans-cateter este o procedură de excepție care se aplică doar la bolnavii care sunt prea gravi pentru a putea fi operați prin intervenție clasică. Acestea sunt indicațiile în toate ghidurile internaționale. De la o procedură izolată care se făcea la unul sau doi pacienți pe an a ajuns un program. Noi am făcut trei-patru bolnavi. În urmă cu o lună și ceva am mai făcut încă trei. Există această posibilitate pentru pacientul român. Sigur că există o listă de așteptare. Trebuie să înțeleagă lumea că o listă de așteptare, există și în Anglia și în alte țări, absolut peste tot în lume”, a afirmat medicul.

Vlad Iliescu a mai spus că un alt program este cel de endo-proteze pentru cei care au dilatări ale aortei și sunt foarte grav pentru a fi operați pe cale clasică.

„Al treilea program este cel de semi-inimă artificială, adică susține inima stângă, nu înlocuiește întreaga inimă. Este o pompiță care ține locul în insuficiență cardiacă terminală. Când ventriculul stâng al unui pacient nu mai funcționează deloc, iar pacientul este fie un candidat la transplant, fie unii nu sunt candidați la transplant din anumite rațiuni, se utilizează acest dispozitiv. Rămân cu aceste dispozitive ani de zile și pacienții trăiesc, duc o viață normală. Costurile dispozitivului sunt mari. Am început în acest centru, probabil dacă programele vor fi finanțate în continuare vom extinde și în alte centre. (...) Anul acesta ne-a dat bani pentru trei sau patru proceduri de cord artificial. Pentru valvele trans-cateter ne-au finanțat pentru zece proceduri, dar ne mai putem finanța și în plus vreo trei-patru și vom face cam 10-15 proceduri”, a declarat Vlad Iliescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri