Ce este și cum se administrează noradrenalina, medicamentul aflat în centrul scandalului de la spitalul Sf. Pantelimon

Data actualizării: Data publicării:
fiola de noradrenalina tinuta cu o penseta
Noradrenalina, medicamentul aflat în centrul scandalului morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon. Foto: Profimedia

Noradrenalina, medicamentul aflat în centrul scandalului morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon, se administrează pacienților pentru a le menține tensiunea arterială în parametri normali. Medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Terapie Intensivă, a explicat la Digi24 cum se administrează acest medicament și la ce trebuie să fie atenți medicii.

Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Terapie Intensivă: Noradrenalina e secretată în mod normal în fiecare secundă de glanda suprarenală în corpul fiecărui om și e secretată în cantități mai mari în orice stare de stres. Substanța sintetică noradrenalină e fololsită cu precădere în stările de șoc de orice fel cu vasodilatație, hipotensiune, în insuficiența cardiacă predominant dreapta, iar scopul administrării e acela de a restabili tensiunea arterială, cu rolul de a menține presiunea de perfuzie organelor vitale.

Ea e livrată de obicei în fiole de 1 sau 2 mg, sub diverse forme farmaceutice. Nu se administrează niciodată ca atare, o fiolă deodată unui pacient, ci se diluează. În fiecare spital trebuie să existe un protocol instituțional. De exemplu,1 mg se dizolvă în 50 mg de ser fiziologic într-o seringă de 50 ml și se pune în injectomat, iar medicul stabilește doza între 10 nanograme pe kg/corp pe minut și 1000 nanograme.

Acest medicament se admininistrează pe o perioadă lungă de timp. Se administrează chiar și zile, săptămâni, atunci când e nevoie. Medicul e obligat să monitorizeze efectele pe care scontează să le obțină, dar trebuie să surprindă și apariția unor posibile efecte negative, cum ar fi cele cardiovasculare sau efecte negative asupra funcției renale sau pe circulația pulmonară, cu apariția hipertensiunii pulmonare severe, de asemenea, inexistența efectului scontat, care poate apărea în ciuda escaladării dozelor.

În toată cariera mea de medic și profesor, tuturor rezidenților și colegilor mei le-am subliniat că menirea noastră e să tratăm pacientul în așa fel încât mâine să poată părăsi spitalul. Nu există în legislația românească noțiunea de abandon al pacientului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri