Sari la conținut

România, cele mai multe naşteri prin cezariană din Europa

  

Eliza Săndulescu se află în a douăsprezecea săptămână de sarcină și deja este hotărâtă să nască prin cezariană. Chiar şi medicul o susţine. „Am o miopie de minus patru, ceea ce este puțin la limită. (Medicul, n.r.) Mi-a recomandat să mai așteptăm până la sfârșitul trimestrului doi de sarcină, atunci să mai fac ceva controale la ochi şi chirurgical şi, în funcție de asta, o să decidem. Dar, în principiu, este de acord cu operația de cezariană”, spune femeia.

Sunt însă femei care nu au probleme medicale şi cer special medicului să le facă operaţii de cezariană. Chiar dacă, legal, acest lucru nu mai este permis în spitalele de stat.

„La noi, în România, nu există această legislație prin care pacienta să aibă opțiunea de cezariană. Opțiunea de cezariană o pacientă poate să o aibă numai în serviciul privat”, a declarat profesor doctor Dan Mihu, şeful Clinicii Ginecologie II „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca.

În spitalele private, o operaţie de cezariană poate să coste chiar şi 8.000 de lei. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul City University London, ţara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de operaţii de cezariană în regim de urgenţă.

„Orice medic de la noi dorește să scoată în evidență caracterul absolut necesar al acelei cezariene şi, din cauza aceasta, sunt indicațiile puse mai mult pe urgențe medicale”, explică doctor Romeo Micu, medic primar obstetrică-ginecologie.

La Cluj, de exemplu, în anul 2013, au fost efectuate 1.538 de nașteri prin cezariană, iar în 2014 - 1.675. Medicii susțin că, în medie, la fiecare clinică de stat 30% din nașteri sunt prin cezariană. Asta în condițiile în care Organizaţia Mondială a Sănătății recomandă o frecvență a cezarienelor de 15%.