Sari la conținut

România, pe lista restrânsă a țărilor unde se pot face transplanturi de mână

Primul transplant de mână ar fi un lucru remarcabil pentru medicina din România, având în vedere că, în acest moment, o astfel de intervenţie se face în doar zece ţări din lume.

Primul transplant reuşit de mână a fost realizat în Franţa, în 1998, iar de atunci, peste 70 de persoane din toată lumea au primit, la propriu, o mână de ajutor sau chiar două. Ultima procedură de acest gen a fost realizată în India, în ianuarie 2015.

Pentru ca un transplant de mână să fie un succes, condiţia este ca braţul să fie prelevat şi transplantat în cel mult opt ore de la recoltare, pentru păstrarea vascularizării. Braţul este prelevat de la o persoană aflată în moarte clinică şi este nevoie de acordul familiei.

Singura problemă de compatibilitate este ca donatorul şi receptorul să aibă aceeaşi grupă de sânge. În rest, e vorba de considerente estetice - dimensiune şi culoarea pielii.

Este posibilă inclusiv transplantarea unei mâini de la pacienţii de sex diferit - în Polonia, un bărbat a primit mâna unei femei, iar compatibilitatea a fost excelentă, spun specialiştii.

Ţări unde se face transplant de mână

1. SUA

2. Franţa

3. Italia

4. Austria

5. Germania

6. China

7. India

8. Turcia

9. Polonia

10. Mexic 

România, gata pentru primul transplant de mână 

La 18 ani de la primul transplant reuşit de mână din lume, procedura ar putea fi realizată şi în România. Medicii specialişti în chirurgie plastică şi microchirurgie s-au întâlnit la Cluj cu reprezentanţii Institutului de Transplant Renal, acolo unde ar urma să aibă loc prima intervenţie de acest gen din ţară.

Primul pas este obţinerea acreditării din partea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii.

Dan Luscalov, coordonatul regional al Agenției Naționale de Transplant: „Atâta vreme cât avem centrul de transplant acreditat pentru transplantul de rinichi și pancreas, înseamnă că avem partea de laborator și imunologie foarte bine puse la punct”.

Prof. dr. Alexandru Georgescu, preşedintele Societăţii Române de Microchirurgie: „Odată obţinută acreditarea, sunt convins că în câteva luni de zile, în funcţie de apariţia sau nu a donatorului corespunzător, vom putea face transplantul de mână”.

Transplantul de mână este o operaţie extrem de complexă. Intervenţia durează cel puţin 15 ore, iar în sala de operaţie intră chiar şi 40 de specialişti - de la anestezişti şi până la chirurgi plasticieni şi ortopezi.

Medicii au o misiune dificilă: să sudeze două oase de la nivelul mâinii şi să lege 23 de tendoane, două artere, patru vene şi cel puţin trei nervi. Specialiştii străini care au participat la transplanturi de mână spun că nici recuperarea nu este uşoară.

Dr. Riccardo Giunta, membru al echipei de transplant din Germania: „Tratamentul post-operator este foarte important, pacientul a fost internat timp de cel puţin trei luni în spital și a avut un program dur de recuperare, fizioterapie, terapia mâinii. A petrecut 40 de ore pe săptămână, adică programul normal de lucru al unei persoane, pentru recuperare și această recuperare este crucială pentru a obține rezultate bune”.

Procedura implică însă şi riscuri.

Prof. dr. Maria Siemionow, specialist în transplant de mână, SUA: „În registrul internaţional există trei cazuri de pacienţi care au murit, în urma complicaţiilor, nu neapărat în timpul operaţiei, ci după intervenţie”.

În România există deja zece persoane înscrise pe lista de aşteptare pentru operaţie.

Dan Luscalov, coordonatul regional al Agenției Naționale de Transplant: „N-ar trebui să fie o problemă majoră să găsim acel donator sau acei donatori de la care să putem preleva mâna”.

Costul unui transplant de mână poate ajunge şi la un milion de dolari. Suma include intervenţia şi spitalizarea, dar şi tratamentele post-operatorii.

Pentru că o astfel de intervenţie este considerată experimentală, inclusiv la nivel mondial, procedura nu va fi decontată, deocamdată, de Casa de Asigurări de Sănătate.