Sari la conținut
News Alert

Scolioza la copii. Cât de mult ajută corsetele speciale

Scolioza este o boală care afectează în special fetele, dar nici băieţii nu sunt feriţi. În multe cazuri terapia presupune purtarea unui corset chiar şi 23 de ore din 24. 

Denisa are 14 ani şi suferă de scolioză. Pentru a stopa devierea coloanei vertebrale, adolescenta poartă un corset special.

Deşi iniţial este respins de copii, corsetul este cea mai bună metodă folosită în terapie pentru îndreptarea coloanei, atunci când unghiul scoliozei depăşeşte 30 de grade. Medicii spun însă că este nevoie de tratament individualizat pentru fiecare pacient.

Bogdan Goga, kinetoterapeut: „Recomandarea pentru corset este făcută de medicul specialist ortoped şi recomandarea este între 22 şi 23 de ore. Devine un prieten de nădejde al acestor pacienţi.”

Zsolt Szilagyi, kinetoterapeut: „La corset trebuie să ne gândim ca la aparatul dentar, un aparat dentar care aranjează dantura, aşa e şi corsetul.”

Adolescentele cu scolioză trebuie să meargă inclusiv la şcoală cu acest corset. Teama de a fi luate peste picior le-ar putea face să refuze tratamentul.

Monica Ciucă, psihoterapeut: „Este o povară pentru că scolioza înseamnă coloana mea e strâmbă şi de cele mai multe ori e vizibil lucrul acesta. Evit să port lucruri strâmte, evit să mă expun în public. E şi impactul psihologic: de ce să trec eu prin asta? Au tendinţa să se izoleze. Preferă să evite ieşirile în public.”

De aceea, de doi ani, mai mulţi specialişti organizează anual la Târgu Mureş tabere pentru adolescentele diagnosticate cu scolioză. Pacientele vin din toată ţară şi, pe lângă activităţile fizice realizate în corsete, fetele au şi şedinţe de psihoterapie. Monica Ciucă, psihoterapeut: „Sunt suficient de mari cât să înţeleagă care sunt consecinţele pe termen lung şi, în momentul în care sunt mai mulţi specialişti care să le spună că evitarea corsetului şi a terapiei va duce la consecinţe grave, treptat se obişnuiesc că corsetul le poate fi un prieten.”

Exerciţiile fizice pot fi executate în corset. Adolescenţii pot juca baschet, volei, pot să alerge şi chiar să înoate.

Bogdan Goga, kinetoterapeut: „Aceşti copii au nevoie de un grup de suport. Au nevoie să vadă că nu sunt singuri în faţa bolii, să vadă că şi alţii ca ei au mai trecut prin acest lucru, au mai trecut prin aceste etape ale tratamentului şi că pot deveni câştigători.”

Fără un tratament corespunzător, scolioza avansează repede şi singura soluţie rămâne intervenţia chirurgicală. România este pe primul loc în Europa la incidenţa afecţiunilor coloanei la copii.

Pe aceeași temă