Şcolită în România, medic în Spania: Aici pacienţii respectă foarte mult medicul de familie

Data publicării:
alina

Alina Dumbrăveanu a terminat Facultatea de Medicină la Iaşi, în urmă cu 6 ani. Fără să stea pe gânduri, a plecat să-şi facă rezidenţiatul în Spania. Acolo munceşte într-un centru de sănătate din Guadalajara, unde a găsit un tablou total diferit.

„Surpriza a fost că pacienţii respectă foarte mult medicul de familie. Nu e ca în România. În România medicul de familie este încă ...e mult spus un medic, e mai mult o persoană care tot ce face sunt reţete şi hârtii”, povesteşte Alina Dumbrăveanu.

Asemenea ei, mii de medici români reuşesc să fie plătiţi pe măsura pregătirii abia după ce pleacă în strainătate.

„Aici, în Spania, nu e munca de jos ca în România. În România, în primii doi ani de rezidenţiat eşti văzut ca un nimeni. Salariul de bază e la 1.200 de euro dar acest salariu semnifică un salariu fără garzi. În general se ajunge la 2.400-2.500 de euro cu gărzi”, explică Alina Dumbrăveanu.

Ea crede că salarizarea extrem de proastă din România şi condiţiile de muncă alungă peste graniţă noile generatii de medici. 

„Niciodată aici nu îţi vine un pacient cu seringa lui pentru chestiile de asistenţă medicală, niciodată nu o să vină cu alte materiale, de exemplu pastile. Dacă vine la mine, trebuie să-l tratez de la A la Z”, spune medicul Alina Dumbrăveanu.

Şeful clinicii din Guadalajara, Jose Antonio Martinez, are numai cuvinte de laudă pentru rezidenţii din ţara noastră.

„Sunt oameni care se integrează foarte ușor, nivelul de înţelegere cu restul colegilor este foarte bun, iar din punct de vedere tehnic, felul în care învață, cunoștințele pe care deja le au, de cel mai înalt nivel. Suntem perfect satisfăcuți cu toate generațiile care au sosit aici”, spune acesta.

Alina Dumbrăveanu este optimistă că lucrurile se vor schimba şi în sistemul de sănătate din România. Ea va termina rezidenţiatul în Spania anul acesta şi speră ca, peste 5 ani, să se întoarcă în ţară ca să-şi practice profesia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri