Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Data actualizării: Data publicării:
Brad decorat de craciun
Foto: Guliver/GettyImages
Din articol

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar.

Ar trebui să aducă bucurie în case, la sfârșit de an, dar pentru unii, proximitatea sa nu e deloc o fericire. Bradul de Crăciun vă poate face necazuri, pentru că este alergen. Sau, mai bine spus, mucegaiurile pe care le poartă pot declanșa o adevărată „febră a fânului” în plină lună decembrie.

Rinită, tuse, senzație de sufocare, nas înfundat, ochi iritați, lacrimi sau chiar astenie, dureri toracice, tulburări de somn, toate aceste simptome pot fi cauzate de pomul de Crăciun. Evident, dacă aveți în casă un brad natural. 

Cauza este prezența polenului în scoarța copacului, dar și a unor mucegaiuri care se găsesc adesea pe ace și pe trunchi.

Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, alergologul Lawrence Kurlandsky a publicat un studiu asupra fenomenului în Analele de Alergie, Astm și Imunologie, o publicație americană de specialitate. El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite.

Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera.

Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători. La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, cum ar fi zăpada artificială, atrag atenția medicii. 

Ce soluții sunt

Evident, cea mai bună soluție în cazul persoanelor care se știu alergice este să renunțe la pomul de Crăciun. Brazii naturali nu sunt recomandați în caz de sensibilitate respiratorie, astm, alergii la mucegai, la polenul pinaceelor sau în cazul unor eczeme severe și alergii la rășini.

O altă soluție ar fi spălarea bradului afară cu jet de apă, acolo unde este posibil. Tot afară trebuie lăsat să se usuce, apoi trebuie plasat într-un loc unde persoanele sensibile nu sunt expuse direct.

Mai este, evident, soluția brazilor artificiali.

În ultimii ani au apărut și alte idei, mai „ecologice”: brazii desenați pe un perete, brazii făcuți din cărți, din butuci de lemn, din perne sau din alte materiale textile. Cu imaginație, puteți avea un brad original. Singurul aspect mai greu de înlocuit - mirosul specific.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri