Speranță pentru bolnavii de cancer din Bacău

Data publicării:
sper2

Sandu este din Bacău şi a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. După operație şi mai multe ședințe de chimioterapie, medicii i-au recomandat să înceapă radioterapia. Trebuie să mergă la Iaşi pentru tratament, însă îi va veni rândul abia peste două luni şi jumătate. „Deocamdată fac tratament alternativ, până se ajunge la radioterapie, am trimitere pe 27 octombrie , la Iași, dacă până atunci se agravează situația, nu am ce face”, spune acesta.

În aceeași situație se află alți 6.000 de bolnavi din județul Bacău. Mulți dintre ei nu au bani să meargă să se trateze în alte județe. „N-am cu ce mă duce, stau și mor acasă, sau mor aici în spital, n-am cu ce mă duce la Iași, nu am posibilități nici pentru autobuz”, spune un alt pacient.

Marin George Luiz, medic oncolog la SJU Bacău, spune că „este foarte important, fiindcă face parte din tratamentul oncologic, cel puțin poate o treime din pacienți au nevoie neapărat de tratament cu radioterapie. Gândiți-vă că în toată Moldova e numai un singur aparat de radioterapie, la Iași, care când se defectează treburile devin dramatice pentru pacienți, tratamentul nu se face corect. În alte țări nici nu se concepe așa ceva.”

Secția de Cobaltoterapie a Spitalului Județean Bacău a fost închisă în 2010, din cauza aparaturii învechite. Managerul spitalului spune că secția va fi modernizată în totalitate. Singurul care va mai rămâne în picioare va fi buncărul care adăpostește aparatele, însă și acesta va fi reabilitat.

„Proiectul include acceleratorul, un computer plan tratament care practic oferă punctual schema de tratament pentru fiecare pacient, conectat cu acceleratorul, și pe lângă asta secția cu 14 paturi”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, a ținut să precizeze că „lupta cu cancerul poate fi câștigată în secolul nostru, dar poate fi câștigată numai cu echipamente foarte bune, cu tehnologie foarte bună și cu personal medical care se ridică la înălțimea inovațiilor tehnice.” 

Anual, 60.000 de pacienți sunt diagnosticaţi cu cancer, la nivelul ţării. Tratamentul unui singur bolnav costă câteva mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...