Sari la conținut

Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila riscă să rămână fără sediu

Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila funcţionează de 40 de ani.

Este singurul spital de pneumoftiziologie din judeţul Brăila, avem acoperire la nivelul întregului judeţ. Este singurul spital din judeţul Brăila care are un laborator propriu de analize medicale acreditat Renar şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate,” declară Ştefan Sînpetru, manager Spital de Pneumoftiziologie Brăila.

Numai în anul 2014, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila au fost efectuate 180.000 de examene paraclinice. De asemenea, au fost acordate 18.000 de consultaţii şi peste 2.100 de pacienţi au fost internaţi.

Conform legii, după retrocedarea din 2012, proprietarul avea obligaţia să menţină destinaţia spaţiului vreme de 5 ani. Termenul expiră în 2017, iar spitalul riscă să rămână fără sediu dacă negocierile eşuează.

„Trebuie să caute soluţii să se menţină spitalul, cum adică? Ditamai judeţul şi nu există un spital?”, spune un trecător.

Să se ajungă totuşi la o înţelegere cu noii proprietari,” adaugă un alt trecător.

Vechea expertiză din 2010 - 2011 evoca un preţ pe un boom financiar specific acelui moment care astăzi nu ne mai este convenabil nouă, ci doar firmei şi vrem să nu fim risipitori cu banul public,” declară Viorel Mortu, preşedinte interimar CJ Brăila.

Preţul oferit de Consiliul Judeţean a fost de 850.000 euro, însă proprietarul nu a vrut să accepte mai puţin de 1.150.000 euro. Deşi clădirea era în litigiu, autorităţiile au continuat să investească în aparatură şi amenajări.

De altfel şi chiria ajunge lunar la aproape 27.000 de lei, bani care au fost plătiţi de spital până în 2014, iar în 2015 au fost achitaţi de Consiliul Judeţean.

Proprietarul imobilului nu a dorit să comenteze situaţia. A confirmat doar faptul că în 2011 a câştigat procesul prin care a intrat în posesia clădirii, după ce imobilul a fost naționalizat în anul 1948 .

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, autorităţile locale ar putea muta Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat acum în centru, la marginea oraşului.

Pe aceeași temă