Sari la conținut

Studiu. Copiii se nasc mai sănătoși odată cu interzicerea fumatului în restaurante și cafenele

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Cercetătorii olandezi au analizat rata nașterilor din perioada 2000 – 2011, concentrându-se pe două momente specifice: interzicerea fumatului la locul de muncă în 2004 și interzicerea fumatului în restaurante și cafenele din iulie 2008.

Am analizat datele a aproximativ 2 milioane de nașteri. Nu am observat modificări importante ca urmare a interzicerii fumatului la locul de muncă, dar după ce interdicția a fost introdusă în restaurante și cafenele, am văzut o reducere certă a numărului de copii născuți cu greutate mică. Această reducere a fost de aproximativ 5%”, declară cercetătorul Jasper Been.

Cercetătorul susține că interzicerea fumatului este cea mai probabilă cauză a reducerii. „Am luat în calcul și alți factori, cum ar fi vârsta și istoricul mamelor, dar interzicerea fumatului este cel mai probabil motiv. Adevărul este că reducerea a început în momentul în care interzicerea a fost introdusă”, a adăugat el.

Jasper Been, împreună cu echipa sa de cercetători, au constatat că numărul copiilor născuți prematur a scăzut semnificativ. De asemenea, a existat o scădere a numărului de mame care au fumat în timpul sarcinii și în numărul de persoane care fumau acasă.

„S-a demonstrat că aceste interdicții nu au avut efect doar în locațiile în care au fost introduse, ci și în comportamentul general al oamenilor”, potrivit cercetătorului Jasper Been.