Sari la conținut

Suspectul de Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer, într-un birou din capitala Abuja

Potrivit surselor citate, el nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară.

Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la Spitalul Judeţean Ploieşti la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

La "Matei Balş" i se vor recolta probe biologice pentru analizele care vor arăta, în minimum 72 de ore, dacă este infectat sau nu cu virusul Ebola.

Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor sanitare îi vor solicita bărbatului să facă o listă a persoanelor cu care a intrat în contact de la revenirea în ţară.

În cadrul anchetei epidemiologice, "contacţii" pacientului vor fi verificaţi dacă prezinte simptome ale unei boli infecţioase. În cazul în care vreunul dintre "contacţi" are simptome, acesta va fi adus, şi el, la "Matei Balş".

Bărbatul suspect de Ebola are 51 de ani, este din Ploieşti şi s-a întors din Nigeria la 25 iulie.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, el s-a prezentat, sâmbătă dimineaţă, la Spitalul Judeţean Ploieşti, cu simptomele febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică.

De la Ploieşti el a fost transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie.

Diagnosticul va fi pus în urma rezultatelor analizelor care vor fi făcute în Laboratorul din Germania, acreditat pentru astfel de cazuri.

Surse medicale susţin că bărbatul le-a spus doctorilor din Ploiești că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche și că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.

Ministerul Sănătăţii informa, vineri, că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", a subliniat, tot vineri, OMS.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.