Sari la conținut

Tinerețe fără bătrânețe. Cantitatea de bere benefică pentru sănătate și felurile de bere de care să ne ferim

Berea este considerată una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din ingrediente naturale. Fabricarea sa era considerată o adevărată artă, dar în timp a devenit o industrie uriașă. Conform legii germane a purității berii, apărută în 1516, berea trebuie să conțină doar apă, orz și hamei. Între timp, rețeta s-a modificat. Chiar și așa, berea aduce o cantitate importantă de vitamine şi fibre organismului, dar numai dacă are ingrediente naturale.

„Are un efect bun asupra sistemului cardiovascular, o incidenţă mai redusă a apariţiei infarctului miocardic, în general aduce un aport în sistemul lipidic în balanţa creşte colestrolul bun şi îl scade pe cel rău. Berea este diuretică, ceea ce înseamnă că ne curăţă rinichii, ne ajută în eliminarea nisipului în principal, la calculi este mai greu”, explică dr. Simona Carniciu, medic nutriționist.

„Berea este un produs util în alimentaţia zilnică, dacă este consumată moderat. Cei 660 de mililitri de bere recomandaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt chiar bineveniţi în alimentaţia zilnică dacă vorbim de o bere cu concentraţie alcoolică de 5% şi de o persoană de sex masculin, jumătate din această cantitate 330 ml dacă vorbim de o persoaă de sex feminin”, afirmă dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă.

Dacă vă gândiți să beți zilnic bere, atenție ce sortiment alegeți! Cele mai multe produse din magazine conțin pe lângă ingredientele de baz și porumb sau mălai. Evități-le, dacă aveți alergie sau dacă țineți la siluetă, pentru că aportul caloric este mai mare. În plus, există unele voci care susțin că porumbul folosit ar fi modificat genetic.

Unii producători de bere aleg să înlocuiască malţul din orz cu mălaiul din porumb, ceea ce nu este normal. Ei înlocuiesc acest ingredient cu mălaiul pentru a grăbi fermentarea şi pentru a obţine un profit maxim dintr-o cantitate cât mai mică din produs. Pe etichetă sunt obligaţi să specifice dacă există porumb sau alte ingrediente”, spune dr. Bogdan Guinea, medic medicină de urgenţă şi consultant în nutriţie.

Pe lângă adăugarea acestui ingredient, s-a schimbat și procesul de producție. Mai exact, aproape toate berile sunt pasteurizate. Ce înseamna acest lucru?

„Pasteurizarea este procesul de conservare a alimentelor în special a produselor alimentare lichide, proces care se referă la încălzirea bruscă a acestor alimente, undeva sub 100 de grade Celsius, adică între 60 şi 70 de grade Celsius, apoi o răcire bruscă spre intervalul 4-6 grade celsius. Pasteurizarea berii aici este un proces ceva mai complex deoarece dacă ar fi să vorbim despre o bere naturală, aceasta nu ar trebui să fie pasteurizată. S-au găsit scrieri care datează de 6000 de ani, scrieri în care se explica o reţetă de producere a berii. Berea naturală este berea ce se obţine prin fermentarea naturală”, mai spune dr. Bogdan Guinea.

Consumată din când în când, berea pasteurizată nu dăunează organismului, dar nici nu aduce vitaminele conținute de o bere produsă natural.

Atenţie şi dacă vă place berea brună. Unele sortimente pot avea un ingredient ascuns, dar care este totuşi pe lista aditivilor permişi.

„Este vorba despre un ingredient care este un conservant – caramelul. Se introduce în bere pentru a da acest aspect. Aceea nu este berea naturală, deci nu este bine să consumăm bere brună care are un conservant în ea, deci un îndulcitor”, subliniază dr. Bogdan Guinea.

Îndulcitorii din bere:

stabilizator: gumă de acacia

stabilizator: gumă din seminţe de carruba

aspartam

acesulfam

caramel

fenilalanină

De departe însă berile cu cele mai multe E-uri sunt cele cu arome. Atenție, orice aromă introdusă are şi un conservant, care nu este natural.

Majoritatea se încadrează în intervalul 1,9-2,5% alcool, având între 33 şi 50% bere, dar evident că aici avem o altă compoziţie şi datorită adaosului de zahăr, limonadă, poate să aibă şi o încărcare mai mare pe suta de litru din punct de vedere caloric”, spune dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă.

Vă întrebaţi ce conţine berea fără alcool? Produsul nu este obţinut prin fermentare, dar are în schimb un conţinut mare de apă. În schimb, în cazul berii la draft se adaugă drojdie, dar băutura nu trece prin etapele de producere a berii naturale.

„Putem să consumăm, nu ne face rău pe perioadă scurtă, însă pe timp îndelungat ne afectează pentru că nu aducem vitaminele pe care le aduce berea originală şi în al doilea rând poate determina apariţia unor manifestări clinice în organismul celui care o consumă. Nu aduce vitamine şi poate să dea dureri de cap datorită faptului că acest proces de fermentaţie este diferit de cel natural”, explică dr. Bogdan Guinea.

La capitolul proprietăți, cea mai indicată este berea nefiltrată. O bere la fel de sănătoasă, dar mai scumpă, este berea de manufactură, adică o bere artizanală produsă acasă sau în fabrici foarte mici.

„Fiind o bere nepasteurizată termenul de garanție este de doar 2 luni, ceea ce înseamnă că întotdeuna se va bea berea proaspătă, va ajunge în pahar repede după ce a fost scoasă din tancul de fermentare”, spune Alexandru Geamănu, proprietar berărie manufactură.

O altă opțiune sănătoasă este berea de ghimbir, pe care o puteţi face chiar și acasă. Reţeta este foarte simplă: puneţi în blender rădăcina de ghimbir, zeama de lămâie şi miere după gust.

Dacă vreţi să faceţi doi litri de bere aveţi nevoie de:

80 de grame de rădăcină de ghimbir

300 de grame de zeamă de lămâie

miere după gust

2 linguri de drojdie uscată bio

„Cu cât zaharurile din berea noastră de ghimbir sunt în cantitate mai mare, cu atât creşte gradul de alcoolemie. Oricum, berea de ghimbir are o alcoolemie scăzută undeva între 1%, 0,2%, deci între variaţiile astea, nu creşte foarte mult”, spune Florentina Gionea, consultant în nutriţie.

Puneți într-un borcan de sticlă două linguri de drojdie uscată bio, adăugaţi conţinutul obţinut în blender, completati cu apa şi amestecati.

„Punem capacul şi merge la fermentat. Cam peste 48 de ore o să înceapă primele semne. Când începe să se aciduleze gustăm, câte puţin”, mai spune Florentina Gionea.

Indiferent ce tip de bere alegeți, important este să citiţi de fiecare dată eticheta. Durează doar câteva secunde. În plus, nu combinaţi berea cu seminţe sau chipsuri: valoarea calorică va creşte de patru ori. Și nu uitați că alcoolul în exces dăunează grav sănătății!

Etichete: tinerete fara batranete , bere , calitati , retete de bere , bere sanatoasa , bere nesanatoasa

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale