Tinerețe fără bătrânețe. Cosmina Grigore și Adriana Covaciu ajută alți bolnavi, motivate de propria suferință

Data publicării:
tinerete

Deznădeje şi revoltă. Sunt stările de spirit prin care trece orice persoană diagnosticată cu cancer. I s-a întâmplat şi Cosminei Grigore. În anul 2013, în urma unui control de rutină a aflat că are cancer mamar în stadiul 2.

„Neaşteptat, dar aşteptat cumva. Când simţi că ai nefericire şi tristeţe, parcă vine ca o confirmare, da, nu sunt chiar nebună”, spune Cosmina Grigore, patient coach.

În prima luna de la aflarea diagnosticului, Cosmina a făcut mastectomia recomandată de medici pentru a-i salva viaţa. Însă, lupta nu s-a terminat acolo. Exista riscul ca boală să se extindă.

„Am început să fac radioterapie, dar paralel am început să caut să investesc în relaţia cu mine, cu corpul meu, să caut să înţeleg ce înseamnă cancerul”, adaugă Cosmina Grigore.

La scurt timp a aflat şi ce alimentaţie este indicată pentru această boală. În spital nimeni nu îi spusese nimic despre faptul că un pacient care suferă de cancer trebuie să îşi schimbe dieta.

„Foarte mulţi bolnavi sunt sfătuiţi de oncologi să mănânce carne multă. li se spune: puteţi mânca orice”, afirmă prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

„M-am întâlnit cu o bună prietenă, care întâmplător era health coach, şi a zis: trebuie să scoţi următoarele din dietă şi trebuie să faci un alt set de lucruri şi i-am zis Anei atunci că mie mi se pare foarte mult. Și nu prea credeam, dar am zis că ok, dacă aşa se face, aşa se face”, povestește Cosmina Grigore.

Astăzi, Cosmina este sănătoasă. A renunţat la jobul pe care îl avea şi îi ajută cu sfaturi pe cei care se confruntă cu boli oncologice. În fiecare zi primeşte zeci de mesaje de la pacienţi.

Cosmina merge acasă la bolnavii în stare terminală, în spitale pentru a vorbi cu cei care au nevoie de sfaturile ei, sau oferă consultaţii în cadrul unei clinici. Cel mai des însă organizează seminarii în care împărtăşeşte cu alţi bolnavi experienţa sa cu teribila boală.

„S-a declanşat în mine o nevoie acută de a ajunge la cât mai mulţi oameni, de a nu vedea atâta disperare, confuzie, frică”, spune Cosmina Grigore, patient coach.

În cadrul seminariilor pe care le organizează, un rol aparte îl are Adriana Covaciu, o tânăra diagnosticată cu o formă rară de leucemie acum 11 ani. Ea le vorbeşte oamenilor despre cât de importantă este gândirea pozitivă.

Scopul nostru e să ajungem la cât mai mulţi pacienţi să vadă şi o altă latura a bolii. Oamenii m-au întrebat cum rezist. Am spus varianta cea mai simplă: pur şi simplu îmi trăiesc viaţă şi mă bucur de fiecare moment. Şi am câţiva pacienţi cu care ţin legătură şi mi-au spus că, după nişte luni de tratament emoţional, a funcţionat”, spune Adriana Covaciu.

Cu multă voinţă, dar mai ales cu o mare poftă de viaţă, Cosmina şi Adriana sunt un exemplu nu doar pentru pacienţii bolnavi de cancer, ci pentru noi toţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri