Sari la conținut

Tinerii medici, sfătuiți să rămână în țară

Migraţia medicilor, specialităţile căutate şi ce înseamnă să fii medic în altă ţară au fost subiectele dezbătute de specialişti alături de studenţi. Tinerii care vor să lucreze în Occident după absolvire au fost avertizaţi că nu le va fi uşor.

Tudor Toma, doctor în Marea Britanie: Oricine crede că poate să vină direct dintr-un spital din România într-un spital din Anglia şi să lucreze fără nicio problemă de adaptare se înşală amarnic.

Alexandru Naum, şef lucrări specializat în Suedia: Nu se leagă prietenii foarte uşor, deci pot să spun că primii 3 ani au fost de adaptare şi de acceptare din partea ţării gazdă. Mi-a fost greu, mi-a fost dor de casă dovadă că totuşi m-am reîntors. Îi sfătuiesc să plece, îi sfătuiesc să capete o experienţă în cercetare şi îi sfătuiesc să se reîntoarcă.

prof. Doina Azoicăi: Medicii trebuie să privească ca o oportunitate de dezvoltare plecarea în străinătate.

În replică, tinerii spun că sistemul sanitar românesc îi dezamăgeşte, dar se vor gândi şi la sfaturile primite.

Sunt interesată să văd cum e să lucrezi în străinătate, care sunt avantajele, dezavantajele şi totodată mă gândesc şi cum ar fi dacă aş rămâne aici.”

Depinde foarte mult de ce se va întâmpla în ţară cu sistemul medical. Bineînţeles că nu-mi doresc să-mi las familia şi să plec în alte ţări.”

„Aş câştiga mai mult, dar aş fi departe de familie şi probabil că as putea face lucruri foarte măreţe şi aici.

Statisticile arată că, din 2007, peste 14.000 de medici români au plecat să muncească în spitalele din alte ţări.