Sari la conținut
News Alert

Totul despre transplantul de ficat. Cât decontează statul și care e speranţa de viaţă a acestor pacienţi?

Astăzi, la Institutul Clinic Fundeni, se efectuează aproape toate tipurile de transplant cunoscute în prezent. Profesorul Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni a vorbit la Digi24 despre tipurile de transplant, costurile unei astfel de intervenții, dar și despre speranța de viață a pacienților.

Transplantul de ficat părea să fie o operaţie imposibilă în România în urmă cu 15 ani. În 2010 însă, prof. Irinel Popescu a realizat primul transplant hepatic reușit din România. Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, în prezent, în Institutul Clinic Fundeni se efectuează aproape toate tipurile de transplant cunoscute în prezent: cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat împărţit, transplant domino. De asemenea, tot aici profesorul a efectuat primul transplant combinat de ficat şi pancreas, primul transplant combinat de ficat şi insule pancreatice şi primele transplanturi de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului. România ocupă locul 4 în lume ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. În ultimii 15 ani, la Institutul Fundeni, au fost făcute peste 650 de transplanturi de ficat.

Transplantul hepatic este singura metodă eficientă pentru vindecarea persoanelor care suferă de boli grave precum: ciroza hepatică decompensată, cancerul hepatic, insuficiență hepatică acută. În cazul unei persoane care suferă de ciroză hepatică decompensată, supravieţuirea la un an este de doar 10%, iar cu transplant ajunge la 85-90%”, a declarat profesorul Irinel Popescu.

Pe aceeași temă