Turism medical. România e căutată pentru servicii stomatologice şi chirurgie estetică

Data actualizării: Data publicării:
dentist

În timp ce medicii români pleacă în străinătate nemulţumiţi de salarii, cetăţenii străini sau românii stabiliţi peste hotare vin să se trateze în clinicile de la noi din ţară. Spaniolii şi nemţii aleg cabinetele stomatologice, iar doamnele din ţările vestice preferă clinicile româneşti de chirurgie estetică pentru diverse operaţii de înfrumuseţare.

Matei Petre s-a stabilit în Spania acum mai bine de douăzeci de ani. În concediu revine însă în România. Îşi vizitează rudele, dar profită de vacanţă şi pentru a merge la stomatolog. 

„O extragere de măsea m-ar fi costat 180 de euro. Aici doar 200 de lei. Este mult mai ieftin la noi şi aceiaşi specialişti la fel de bine antrenaţi”, explică Matei Petre.

Medicii români spun că pacienţii străini au devenit o obişnuiţă. Preţurile, dar şi calitatea serviciilor, îi atrag pe turişti să opteze pentru ţara noastră.

„Vin pentru intervenţii destul de complexe. Vorbim de restaurări ale cavităţii orale. Cea mai întâlnită manoperă este cea a implantului dentar”, spune medicul stomatolog Adrian Leahu.

În străinătate, lucrările stomatologice ajung să fie şi de patru ori mai scumpe decât în România. Dacă un român plăteşte 500 de euro pentru un impalnt dentar, aceeaşi intervenţie în străinătate costă 2.000 de euro.

„Preţurile de aici, din România, sunt cu mult mai mici decât le sunt cerute pacienţilor, de exemplu, în Germania. Noi le putem oferi aceeaşi calitate şi aceleaşi standarde ca într-o clinică din Germania”, a declarat Wolfgang Lechner, expert vânzări produse stomatologice.

12.000 de străini se tratează anual în România

Din cele aproximativ două milioane de turişti care vizitează România anual, circa două procente vin pentru servicile medicale.

„În special pe partea de stomatologie, pe parte de chirurgie estetică, pe parte de oftalmologie, pe parte de laser, chirurgie baliatrică. Undeva la 12.000 de turişti, de pacienţi care vin să-şi trateze problemele medicale în România”, spune Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical.

Piaţa turismului medical se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro anual. Specialiştii se aşteaptă ca acestă sumă să se dubleze în următorii doi ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri