Sari la conținut

Zece reguli pentru a evita cancerul

„99 la sută din bolnavii oncologici mi-au spus că nu au nicio idee despre nutriţia în cancer şi că peste tot pe unde au fost li s-a spus că nu are nicio importanță alimentaţia în cancer”, a spus profesorul Pavel Chirilă în emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi24. „Acest lucru m-a surprins foarte tare, pentru că aproape toate tratatele de oncologie din lume vorbesc despre o anumită dietă în cancer”, a adăugat medicul.

Rolul cel mai important al alimentaţiei este în prevenirea cancerului. Conform unui cercetător canadian, o treime din cancere sunt date de o alimentaţie greşită. În România sunt 450.000 de bolnavi de cancer. Dacă ar fi mâncat corect, 150.000 n-ar fi fost bolnavi.

Importanța alimentației este enormă, mai ales în cancerele de tub digestiv şi în cancerele cu localizare genitală la femei. Pentru că zahărul, de exemplu, ridică estrogenii din sânge, provoacă şi o secreţie suplimentară de insulină, insulina stimulează factorul de creştere celulară şi aşa se închide un cerc vicios.

Recomandările profesorului Pavel Chirilă

Cei care vor să mănânce carne să nu o facă mai mult de două zile pe săptămână şi să fie, bineînţeles, o carne curată, nu hrănită cu hormoni, mai mult pește - de captură, nu de crescătorie, care e hrănit tot cu hormoni. La aceasta se adaugă cerealele integrale, fructe, legume, zarzavaturi, foarte puţine ouă sau uneori deloc - este chiar dieta urmată de profesorul Chirilă.

Dilema la modă: gătit sau negatit? Și aici e o exagerare, spune profesorul Chirilă. Sunt câteva clase de alimente cum sunt cerealele integrale, cartoful, leguminaceele, care nu pot fi mâncate crude, e chiar o mare greşeală să mănânci fasole crudă, şi astea se tratează termic, dar se tratează termic la temperaturi moderate şi timpi mai scurţi, nu cum se obişnuieşte. Celelalte alimente, care pot fi consumate crude, nu ai de ce să le fierbi.

Zece reguli pentru a evita cancerul

1. Stresul unic, cu efect puternic asupra vieţii psihice, care apare brusc, prin surprindere, în momente în care nu ai pe cine să te sprijini, favorizează declanşarea cancerului.

Fii pregătit să stăpâneşti sau să eviţi un astfel de stres!

2. Abuzul de proteine de origine animală este factor oncogen (favorizează instalarea sau răspândirea cancerului)

Consumă carne (de bună calitate!) doar 1-2 zile pe săptămână sau nu consuma deloc şi ia-ţi proteinele din pește, ciuperci, linte etc.

3. Mezelurile care conţin săruri nitrice sunt cancerigene, căci generează în corpul omului substanţe numite nitrozamine, care favorizează apariţia şi dezvoltarea cancerului digestiv (esofag, stomac, pancreas, ficat, colon)

Nu mânca niciodată mezeluri care conţin săruri nitrice!

4. Zahărul alb rafinat stimulează factorul de creştere celulară, creează dismicrobism intestinal şi aciditate în corp – toate cu efect cancerigen. Cancerul de sân, colon şi prostată apare mai frecvent la marii consumatori de zahăr.

Nu consuma zahăr alb niciodată!

5. Hormonii luaţi abuziv cresc incidenţa cancerului în sfera genitală la femei (sân, col uterin, ovare, uter).

Evitaţi pilula contraceptivă, pilula de a doua zi, hormonii de substituţie la menopauză, tratamentele hormonale prelungite!

6. Expunerea excesivă la radiaţia UV şi electromagnetică favorizează apariţia cancerului.

Nu vă expuneți la aceste radiaţii!

7. Fumatul şi expunerea prelungită la pulberi profesionale favorizează instalarea cancerului la plămâni. 85% dintre bolnavii de cancer pulmonar sunt fumători.

Nu fuma! Fumatul creează dependenţă!

8. Cei care postesc fac foarte rar cancer. Posteşte periodic!

9. Mişcarea fizică este benefică în prevenirea cancerului.

Fă zilnic mişcare: plimbare, înot, gimnastică etc.

10. Stările conflictuale agravează efectele devastatoare ale stresului de orice natură. Trăieşte în pace cu toată lumea!

 (Sursa: Fundaţia „Sfânta Irina” şi Centrul Medical Sanogenetic via izabelapanescu.ro)