Boala extrem de rară de care ar fi suferit Leonardo da Vinci ar fi responsabilă pentru geniul său

Data publicării:
Autoportret al lui Leonardo da Vinci
Foto: American Medical Association

Leonardo da Vinci ar fi suferit de o afecțiune rară la nivelul ochilor, grație căreia a reușit să picteze cu acuratețea pentru care a devenit celebru, sugerează o cercetare citată de CNN.

Autoportret al lui Leonardo da Vinci
Foto: American Medical Association

Da Vinci, unul dintre cei mai celebri pictori din istori, ar fi suferit de exotropie intermitentă, o boală în care unul dintre ochi este „întors” spre exterior, arată un studiu publicat joi în jurnalul de Oftalmologie JAMA.

„Uitându-ne la operele sale de artă, se observă o divergență pronunțată a ochilor, în toate picturile sale”, spune Christopher Tyler, autorul studiului, profesor la Universitatea din Londra.

Prin analizarea direcției în care se îndreaptă privirea în cele șase presupuse autoportrete ale lui Leonardo da Vinci (două sculpturi, două picturi în ulei și două desene), Tyler a descoperit că toate indică semnele unei extropii, în condițiile în care ochii privesc în direcții diferite, spre exterior.

Tyler a desenat cercuri în jurul pupilelor, irisului și pleoapelor, apoi a măsurat pozițiile acestora. Rezultatele au indicat faptul că Leonardo da Vinci ar fi suferit de extropie, în condițiile în care unul dintre ochi, cel stâng, pare a fi întors spre exterior într-un unghi de 10,3 grade.

Exotropia este o formă de strabism care afectează aproximativ 1% din populație. Boala este posibil să fi influențat geniul pentru care este cunoscut da Vinci, întrucât, literalmente, el privea lumea într-un mod diferit.

„El vedea mai degrabă obiectele din jur ca pe o pânză plată, în timp ce restul oamenilor au o vedere tridimensională. Poate așa se explică de ce i-a fost atât de ușor să transpună pe pânză ceea ce vedea”, a completat Tyler.

Tehnici similare au fost folosite pentru a demonstra că alți pictori renumiți, precum Rembrandt, Edgar Degas sau Pablo Picasso, sufereau cu toții de un tip de aliniere inegală a ochilor.

Studiul ia în calcul și posibilitatea ca Leonardo da Vinci să fi avut pupilele de dimensiuni diferite, însă Tyler susține că „este foarte improbabil”.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri