Sari la conținut

Carte în piele de...om, la Harvard

Cartea în discuţie este „Des destinees de l'ame" a lui Arsene Houssaye, o lucrare meditativă despre suflet, viaţă şi moarte. Volumul publicat în secolul al XIX-lea se pare că a fost acoperit cu o husă de piele de către proprietarul său, doctorul francez Ludovic Bouland.

Confirmarea de la prestigioasa universitate a venit după ce la sfârşitul lunii trecute circula pe Internet un zvon controversat cum că Harvard ar avea în celebra să biblioteca o carte îmbrăcată într-o copertă de piele de om. Spre dezamăgirea comunităţii online, acest zvon a fost infirmat şi s-a demonstrat că lucrarea era de fapt îmbrăcată în „haine" de oaie. Totuși, Harvard a confirmat într-un final că deţine în uriaşa bibliotecă o altă carte, care este într-adevăr acoperită în piele de om.

Psihiatrul care a fost proprietar al cărții se pare că a luat pielea de la o pacientă de-ale sale internată într-o instituţie psihiatrică. În interiorul cărţii proprietarul a inserat un manuscris pe cât de morbid, pe atât de fascinant. În manuscris, Bouland spune că această carte a fost îmbrăcată în piele umană, fără ornamente, pentru a-i prezerva eleganța. Argumentul alegerii sale a fost că o carte atât de sensibilă despre sufletul uman are nevoie de o copertă pe măsură.

În timp ce povestea unei cărţi acoperite cu piele umană pare extrem de greşită în epoca noastră, această practică era destul de populară în trecut. Confesiunile criminalilor erau adesea legate în coperţi realizate din pielea acestora, astfel încât familiile lor să aibă o amintire cu ei.