Case de cultură abandonate de autorități

Data publicării:
Casa-de-cultura-Deva 25.10

Casa de Cultură din Vaslui a fost deschisă în urmă cu 43 de ani. De atunci, însă, singura investiţie majoră s-a făcut în urmă cu zece ani - în sistemul de sonorizare. Clădirea adăposteşte două săli de spectacol: una cu 600 de locuri, cealaltă de doar 100.

Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Vaslui : În sala mare colectăm în nişte celofane şi după care o evacuăm afară. Trebuie să fim atenţi tot timpul.

Cele mai mari emoţii sunt la spectacole. Dacă plouă, artiştii trebuie să îşi facă loc pe scenă printre ligheane şi saci din plastic.

Gheorghe Croitoru, reprezentantul CNSLR-Frăţia, filiala Vaslui : Absolut nicio organizaţie sindicală nu alocă o centimă pentru susţinerea patrimoniului.

Ar fi nevoie de aproape 450.000 de lei pentru reparaţii, asta în condiţiile în care bugetul anual al instituţiei este de doar 180 de mii de lei. Singura soluţie ar fi implicarea autorităţilor locale.

Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Vaslui Suntem deschişi asupra oportunităţilor de colaborare pentru ca este, într-adevăr, un obiectiv important.

În aceeaşi situaţie este şi Casa de Cultură din Deva. Inaugurată în 1975, clădirea era atunci cea mai mare şi mai impunătoare din oraş. De-a lungul anilor, în afara unor mici lucrări de întreţinere, clădirea a fost lăsată de izbelişte.

Alexandru Gruian, director Casa de Cultură Deva: Scena trebuie refuncţionalizată, instalaţii de sonorizare, instalaţii de lumini, instalaţia de încălzire toată lumea se plânge de modul în care e izolată termic.

În sala mare de spectacole sunt 560 de scaune, toate ponosite şi înghesuite.

Alexandru Gruian, director Casa de Cultură Deva: Aceste huse sunt de la scaunele unui avion dezafectat, este practic una dintre reparaţiile majore care s-au făcut în ultimii 40 de ani .

Cu toate că aspectul lasă de dorit, în Casa de Cultură se organizează în continuare spectacole, concerte, expoziţii sau cursuri de balet. La 4 milioane de euro se ridică valoarea totală a lucrărilor de reparaţie, bani care ar trebui să vină şi de la bugetul local şi din fonduri europene.

Petru Marginean, primar Deva: Am încercat şi sper să reuşim să obţinem un împrumut, în acest împrumut să fie prins centrul cultural

Casa de cultură este amplasată în centrul oraşului, chiar lângă fântâna muzicală care a costat acum trei ani peste 2,5 milioane de euro...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Oprah Winfrey, internată de urgență. Care este starea celebrei prezentatoare TV
Digi FM
Adi Despot, după ce Babasha a urcat pe scenă la concertul Coldplay: ”Te...
Pro FM
Soția lui Jorge a furat toată atenția la o nuntă mondenă, într-o rochie decoltată și cu crăpătură. E cu 10...
Film Now
Robert De Niro, îndrăgostit lulea de iubita lui cu 35 de ani mai tânără. Actorul nu s-a oprit din zâmbit în...
Adevarul
Rezultate alegeri locale 2024. Suceava: Tânărul care l-a învins pe Gheorghe Flutur. S-a înscris în PSD din...
Newsweek
Ce categorie de pensionari iau 1.500 lei în plus la pensie la recalculare? Când s-au pensionat?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Ce crede Russell Crowe despre „Gladiator 2”: "E puțin inconfortabil". Mărturisirile neașteptate ale starului
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...