Sari la conținut

Castel de poveste lăsat în paragină

Castelul din localitatea Livada a fost ridicat între 1760-1764 şi a aparţinut familiei Vecsey. Este înconjurat şi chiar şi acum, ca odinioară, de un parc englezesc. După cel de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost sediu al comandamentului armatei ruse. Apoi a găzduit, pe rând, mai multe instituţii ale statului.

Castelul nu mai are geamuri, iar de grădină nu s-a mai ocupat nimeni de ani buni. Imobilul este administrat de Direcţia de Sport şi Tineret Satu Mare. Cei de acolo spun că n-au bani pentru renovare.

Dragoş Virgil, directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Satu Mare: „Direcţia nu dispune în momentul de faţă de un buget pentru reabilitarea unui asemenea obiectiv.”

Primăria Livada ar fi dispusă să preia clădirea. Pentru asta ar fi nevoie de o hotărâre de Guvern.

Arthur Piricsi, primarul oraşului Livada: „După calculele făcute ar necesita undeva între cinci şi șapte - opt milioane de euro ca să arate cum arăta cândva, pe vremuri.”

Oamenii cred că oraşul lor ar avea numai de câştigat dacă castelul ar fi restaurat.

„Eu cred că ar veni că şi aşa vin să vadă ruinele astea.”

Ramona Novicov, critic de artă: „Ceea ce este cel mai trist, că, împreună cu aceste castele, se năruie şi poveştile lor.”

Castelul a aparţinut familiei Vecsey până în 1924, după care a ajuns în proprietatea contelui Sztaray, nepotul baronesei Vecsey Eszter. Singurul urmaş al familiei a vrut să revendice averea, însă cererea a fost depusă după expirarea termenului legal. Între timp, impunătoarea clădire, odinioară plină de glorie, se degradează în fiecare zi.