Sari la conținut

Ce sumă ar trebui să doneze fiecare român pentru „Cumințenia Pământului”

Sculptura „Cumințenia Pământului" a fost realizată de Constantin Brâncuși între anii 1907 și 1908, cu mult înainte că sculptorul să cunoască celebritatea. Lucrarea reprezintă o femeie goală și este considerată de specialiști cea mai valoroasă lucrare de artă românească aflată în prezent pe teritoriul României. În consecinţă, chiar şi asigurarea costă 20.000 de euro pentru 10 ore de expunere.

Lucrarea este o sculptură într-un bloc de calcar provenit din catacombele Parisului. Brâncuşi nu folosea schiţe şi cioplea direct piatra, iar acest lucru a contat în evaluarea sculpturilor artistului.

În 1911, „Cumințenia Pământului" a fost cumpărată de inginerul Gheorghe Romașcu, pentru suma de 1.500 de lei. Urmașii acestuia mai au și acum scrisoarea lui Brâncuși către pictorul Gheorghe Pătrașcu, în care acesta era rugat să aibă grijă ca sculptura să ajungă la noul ei proprietar.

„Mult iubite Camarad / De cumva răspunsul meu nu e prea târziu, te rog dispune să vie banii şi prietenul Romaşcu să ia în stăpânire Cuminţenia Pământului. Mai spune-i că mi-e drag s-o ştiu la el şi dă-i salutări prieteneşti”, i-a scris Constantin Brâncuți pictorului Gheorghe Pătrașcu.

Însă „Cumințenia" a rămas în posesia familiei Romașcu doar până în 1957, când lucrarea a fost confiscată de autoritățile comuniste. Încă de atunci, proprietarii au făcut demersuri ca lucrarea să le fie returnată, însă autoritățile le-au refuzat cererile pe motiv că nu ar avea spații adecvate pentru conservarea sculpturii. Ironia face ca în perioada în care s-a aflat în posesia comuniștilor, sculptura a fost ciobită. Din acest motiv, specialiștii spun că valoarea lucrării a scăzut cu aproximativ 10 milioane de euro.

Imediat după Revoluție, fiicele lui Gheorghe Romașcu au cerut statuia înapoi și după multe tergiversări, „Cumințenia Pământului” a fost restituită în 2008. Așadar, la mai bine de jumătate de secol după ce a fost confiscată abuziv. De fapt, una dintre ficele lui Gheorge Romașcu a decedat fără să afle decizia finală, căci la una dintre multele amânări ale procesului a suferit un atac cerebral.

Sculptura se află în prezent la Muzeul Cotroceni și în urmă cu câțiva ani, proprietarii au anunțat că vor să o vândă. Printre instituțiile interesate să cumpere lucrarea se află și Muzeul Tate din Londra, iar după o evaluare preliminară suma vehiculată a fost de 20 de milioane de euro. Statul Român are drept de preemțiune și proprietarii s-au înțeles să cedeze lucrarea pentru 11 milioane de euro. Guvernul are termen până pe 30 septembrie. După această dată Statul Român pierde dreptul de a cumpăra preferențial „Cumințenia Pământului”.