Sari la conținut

Centrul Internaţional "Brâncuși" din Craiova, fără operele artistului

La jumătatea acestui an Consiliul Judeţean Dolj anunţa că pe 1 Ianuarie 2016, la 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, va inaugura un Centru Internaţional în cinstea marelui sculptor.

Construcţia Centrului Brâncuşi, ce va fi realizat la Craiova în curtea Muzeului de Artă, este abia în faza incipientă aşa că autorităţile au prelungit termenul de execuţie. Ce uimeşte însă este faptul că Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi nu va adăposti nicio operă a marelui artist.

Deşi iniţial, Consiliul Judeţean anunţa că aici vor fi expuse 6 opere ale lui Brâncuşi acest lucru nu se va întâmpla pentru că centrul are o destinaţie turistică conform proiectului obţinut şi cu bani europeni.

"Este posibil să nu avem niciodată operele lui Brâncuşi în acest centru pentru că este un centru turistic, iar alături există un muzeu. Specialiştii ne spun că cel mai bun loc al operelor lui Brâncuşi este exact acolo unde sunt în acest moment," spune Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj .

Într-o fază ulterioară care nu cred că o să dureze mai mult de un an, doi, vom avea piesele Brâncuşi în spaţiul respectiv," declară Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă din Craiova.

Însă, cum din cei şapte milioane de euro necesari construirii Centrului jumătate sunt din fonduri europene, normele UE spun clar că, timp de cinci ani, destinaţia clădirii nu poate fi schimbată. Aşa că spaţiul va fi unul interactiv și va găzdui expoziții.

"Rău mi se pare. De exemplu la Paris, unde e casa memorială Brâncuşi, se face şi turism şi cred că şi cultură. Mi se pare anapoda, faci centrul Brâncuşi şi nu expui lucrările lui. E ceva... ca la noi," spune un craiovean.

În Muzeul de Artă din Craiova sunt expuse șase opere ale marelui sculptor și mai multe obiecte personale ale acestuia.