Electric Castle. Puteți cumpăra cărămizi sau mortar pentru restaurarea castelului

Data actualizării: Data publicării:
banffy

O campanie inedită a fost lansată pentru reabilitarea celebrului Castel Banffy din Bonţida, gazda festivalului Electric Castle. Cei care ajung acolo pot cumpăra simbolic, o cărămidă ori o găleată de mortar.

Fondurile strânse la festivalul de muzică electronică vor fi folosite la continuarea lucrărilor de restaurare a Castelului Banffy, care numără deja 580 de ani şi are nevoie urgentă de consolidare. Ideea de a cumpăra fictiv o filă de istorie prinde la public. Pentru a fi mai convingători, iniţiatorii campaniei au deschis larg porţile castelului.

Spectator: „Mai derăpănat decât credeam. Are nevoie de multe cărămizi probabil.”

Spectatoare: “Dacă vrei să mergi în locuri precum acesta trebuie să cheltui şi tu nişte bani pentru el. Cred că e foarte tare.”

Este al cincelea an consecutiv, când cel mai frumos castel în stil baroc din Transilvania, după modelul palatelor Schonbrunn şi Versailles, e gazda festivalului Electric Castle. În acest an, organizatorii vor dona 2% din încasări.

Renate Roca Rozenberg, purtător de cuvânt Electric Castle: „Suntem foarte ataşaţi de castel. Până la urmă tot evenimentul este gândit în jurul acestei minunăţii de secol XV.”

Din 1999, o fundaţie adună bani pentru castel, însă fondurile nu sunt suficiente. Este primul an în care se apelează la public.

Csilla Hegedus, preşedintele fundaţiei: „Încă avem nevoie de şase - şapte milioane de euro pentru a reuşi să finalizăm.”

Din fondurile strânse se va restaura fundaţia castelului. Aceasta a fost construită în urmă cu peste 580 de ani şi a început deja să cedeze.

Din 2000, întreg domeniul Banffy a fost inclus de World Monuments Fund pe lista celor 100 cele mai periclitate monumente din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri