Ministerul Culturii promite sprijin pentru reabilitarea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
incendiu episcopie Greco Catolica Oradea

După incendiul devastator de sâmbătă seara, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice din Oradea se gândesc deja la refacerea clădirii. Iar Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, vorbeşte despre necesitatea unui proiect de finanţare şi îndeamnă la unitate indiferent de confesiune, credinţă sau apartenenţă politică.

Este un dezastru imens, vă dați seama că tristețea este mare, nu numai a noastră a greco-catolicilor, dar este tristețea orădenilor, pentru că este un simbol al nostru, al tuturor”, spune Anton Cioba, reprezentant al Episcopiei.

Ministerul Culturii poate sprijini prin Institutul Naţional al Patrimoniului. Dânşii trebuie să vină cu un proiect, cu o solicitare de finanţare a lucrărilor, care vor fi necesare pentru reabilitare şi, sigur, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, vom putea finanţa noi, Ministerul Culturii, o parte din aceste lucrări care sunt necesare”, a spus Alexandru Pugna, secretar de stat Ministerul Culturii.

Am discutat deja şi, prin INP, ministerul se va implica. Este o tragedie pentru patrimoniu”, a adăugat Pugna.

Citiți și:

Mărturii tulburătoare ale celor care au asistat la incendiul de la Episcopia Greco-Catolică din Oradea

Secretarul de stat a mai precizat că, mai ales în anul Centenar, oamenii nu trebuie să se lase influenţaţi de apartenenţa politică ori la o confesiune, şi să sprijine refacerea clădirii.

Primăria Oradea a anunţat că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, „emblemă a oraşului”. Acoperişul clădirii a fost distrus în totalitate, la fel şi tavanul etajului întâi, pagubele nefiind încă evaluate. Faţada şi acoperişul au fost renovate recent cu 1 milion de euro.

În afara sumei care va fi strânsă din donaţiile oamenilor, Consiliul local şi cel judeţean ar trebui să aloce bani, la fel şi guvernul prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”, a încheiat Pugna.

Deocamdată, nu este cunoscută cauza izbucnirii incendiului, iar pagubele nu au fost evaluate. Reprezentanţii Episcopiei au declarat presei că în interior se găseau obiecte extrem de valoaroase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri