Sari la conținut

Obiectele de patrimoniu, recuperate an de an din întreaga lume

Acest bărbat a fost urmărit săptămâni întregi de ofiţerii de poliţie. Are un detector de metale şi o sapă. Se află pe un sit arheologic şi caută obiecte pe care le-ar putea vinde. Este unul dintre pionii unei reţele de hoţi de obiecte de patrimoniu. A fost prins, iar investigatorii au găsit o adevărată comoară în locuinţa sa. Împachetate, cutiile urmau să fie scoase din ţară.

Bogdan Carp, şeful biroului de protejarea patrimoniului, IGPR: „Unul dintre considerentele pe care infractorii le scot din ţară este că în afară pot obţine un preţ mai bun pentru ele.”

O brăţară dacică a fost găsită în Statele Unite. Altre trei asemănătoare au fost recuperate din Franţa. Se întâmpla în 2007. Poliţiştii români au condus atunci una dintre cele mai importante anchete internaţionale pentru găsirea unor bijuterii vechi de aproape 2000 de ani. Până acum, anchetatorii au găsit obiecte de patrimoniu furate din zona Transilvaniei în ţările europei occidentale dar şi peste ocean, în Canada şi America.

În ultimii 15 ani, specialiştii arheologi, procurorii şi poliţiştii au recuperat peste 50.000 de astfel de obiecte furate. Valoarea totală a bunurilor este de aproape 5 milioane de euro. Reprezentanţii unei fundaţii împreună cu experţii Muzeului de Istorie din Capitală au tipărit chiar un album cu cele mai importante piese găsite până în acest moment.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, director Muzeul de Istorie: „În urmă cu 15 ani, puţini dintre noi credeam că aceste obiecte furate, scoase ilegal din ţară, pierdute în comerţul internaţional, ajunse în diverse colecţii, vor fi vreodată aduse în ţară.”

Toate obiectele de patrimoniu pot fi admirate la muzele de istorie din Bucureşti şi din ţară. Anchetele autorităţilor continuă, însă. Alte câteva mii de piese valoroase sunt căutate şi acum pe pieţele din Occident.

Pe aceeași temă