Sari la conținut

Pasaje subterane plictisitoare, trezite la viață de Bach

Pasajele subterane sunt de obicei locuri plictisitoare, prin care toată lumea este doar în trecere. De curând, însă, mai multe pasaje din Budapesta au răsunat de muzică de Bach.

Bach in the subways” sau pe româneşte „Bach în subteran” este o iniţiativă demarată la New York în 2010. Fondatorul, muzicianul Dale Henderson, considera că muzica clasică trebuie adusă mai aproape de oameni.

De anul trecut, şi la Budapesta se organizează „Bach în subteran”. Timp de trei zile, zeci de muzicieni cântă în capitala ungară piese de acum sute de ani.

Pentru mine este o foarte bună ocazie să întâlnesc un altfel de public. Inevitabil există în lumea muzicienilor un anumit snobism, o izolare. Pentru mine muzica clasică e o lume vie, dar pentru oamenii de rând e ceva depărtat. Dar aici cele două lumi se întâlnesc, ceea ce este extrem de palpitant, şi văd că are succes”, spune Ditta Rohmann, violoncelist.

În centrul capitalei ungare există mai multe pasaje subterane, ca cele din piaţa Kalvin, Astoria, Deak. De dimineaţa până după-masă târziu, zeci de şcoli de muzică, formaţii muzicale sau artişti solo cântă piese de Bach la diferite intrumente.

Dar poate cel mai interesant spectacol a fost dat de orchestra aviaţiei militare din oraşul Szolnok.

Corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas, l-a întrebat pe dirijor cum se împacă muzica lui Bach cu o fanfară militară.

Suntem o orchestră de concert, cântăm deseori în biserici, inclusiv piese de Bach transcrise pentru orchestră de suflători. Îl adorăm, şi dacă spun că 80-90% din orchestra noastră a crescut pe muzică de Bach şi şi-a început studiile cu Bach, atunci cred că am spus tot”, a declarat Janos Molnar, dirijorul fanfarei.

Anul viitor, în martie, în mod sigur şi muzicienii români ar fi bineveniţi la „Bach pentru toţi”, ediţia Budapesta.