Pasărea Rock, patriotism pe note 

Data publicării:
10604589 1374411412849446 6110419816181058117 o

În România de astăzi, tinerii sunt atrași de tot ce vine din afară. De la haine la muzică și de la filme la cărți, ceea ce are nume străin exercită o adevărată fascinație. În aceste condiții, este riscant să cânți piese inspirate de folclorul românesc. Dar membrii trupei Pasărea Rock nu fac acest lucru din întâmplare, ci fiindcă au convingerea că este un lucru necesar.

Demersul ăsta se adresează, în primul rând, celor de-aici, românilor, apoi celor care nu mai sunt pe-aici, sunt împrăștiați prin lume. Dar tot români se cheamă că sunt. Cred că e foarte important un demers activ, un demers în forță, un demers curat și care are o temă clară și poate spune ceva. Cred că asta este foarte important: mesajul. Mesajul unui cântec sau al unui proiect este mai important decât cântecul în sine sau rezolvarea armonică ori melodică a ideii. Așa că noi ne orientăm și ne-am orientat dintotdeauna înspre românii noștri. De-aici sau din străinătate”, a spus Mircea Baniciu.

Ăsta este esențialul: o unitate românească. Și la asta ținem, chiar dacă am fost plecați, unii dintre noi, o perioadă foarte mare în străinătate, am trăit acolo, într-un moment cu o încărcătură a timpului specială, anul 77, cine pleacă acum are o altă imagine a Occidentului, cu alte valori. Dar perioada aceea era, încă, o perioadă de liniște, de începuturi, de căutare. Acum e o globalizare care, pe undeva, ne unește, dar să nu uităm să ne păstrăm identitatea, datinile. Cam toți și-o păstrează. Și în Germania există folclorul bayer, în Tirol, au dansurile, au obieciurile. de ce noi să renunțăm, încet-încet, cu noua generație, care pare să asimilieze mai mult fast food-ul ăsta occidental, în loc să aprofundeze. Dar, încet-încet, se pare că trece printr-o sită și românul a-nceput să-și dea seama că tot ce vine din afară nu e neapărat, întotdeauna, ceva extraordinar”, a spus Ovidiu Lipan.

Mai ales în preajma zilei de 1 Decembrie, patriotismul devine subiectul favorit de discuție pentru multi români. Pentru Pasărea Rock, a fi patriot înseamnă a-ți respecta țara, chiar dacă - așa cum s-a întâmplat cu Ovidiu Lipan și Josef Kappl - ai fost plecat multă vreme în străinătate.

„Noi am plecat în anii 70, într-o perioadă în care puteai să înveți, într-adevăr, ceva din Occident. Acuma, cum spuneam, globalizarea a uniformizat multe din lucrurile astea. Și, sigur, foarte mulți își doresc să vină înapoi, în România, cum mi-am dorit și noi. Eu, unul, după 90, am venit mai des și chiar trăiesc mai mult în România și încerc să fac și diferite proiecte cu artiști români”, a mai spus Ovidiu Lipan.

După ce, ani la rând, s-a tot vorbit despre proverbiala noastră ospitalitate, în ultima vreme românii au fost asociați mai mult cu emigranții care le dau bătăi de cap autorităților din alte țări. Ovidiu Lipan ne recomandă să gândim și să simțim dincolo de clișee.

Nu putem să ne băgăm în marea confuzie. Eu cred că minunata asta țară are niște posibilități formidabile. Și trebuie iubită necondiționat, în primul rând. Eu cred că România se poate pune pe picioare. 1 Decembrie este o sărbătoare națională, să respectăm lucrul ăsta și să fim mândri că avem o Românie frumoasă și legată. Frumusețea e să fie o unitate, asta ar însemna să fii un român care-ți iubești patria”, a spus Ovidiu Lipan.

Chiar dacă se pregătesc de lansarea unui album, Baniciu, Lipan și Kappl se inspiră din sonorități vechi de secole. Au început în anii 70, continuă să facă acest lucru și astăzi. „Ceea ce am acumulat e aici, înăuntru. Am deschis doar o portiță sau o ușiță mică și iese toată chestia asta. Iese ca un izvor”, a spus Josef Kappl.

Avem o esență puternică, un folclor puternic pe care Ioji l-a studiat îndelung. Acolo chiar a pregnat, în anii 70, în albumul Cantafabule, cu niște piese speciale. A căutat ce înseamnă arhaismul și esența muzicii folclorice românești”, a spus Ovidiu Lipan.

E vorba mai mult de internaționalism, pentru că noi ne gândim în sensul Europa, în sensul deschiderii înspre lume. Dar toate astea le facem cu resursele culturii noastre. Aici ne-am născut, aici am crescut, aici am ascultat în copilărie muzică populară foarte multă. Și mi-a rămas în cap, ca și colegilor mei, cred. Și cu resursele astea reprezentăm ceea ce suntem”, a mai spus Josef Kappl.

Pasărea Rock își promovează noul disc, printr-un turneu național, în această iarnă. „Un album special, un album care vine să unească trei personalități, cumva, atmosfera ideii de Phoenix și muzica pe care o promovăm, la ora asta, e una care vine de-acolo. Cumva lucrurile sunt ca o continuare a ceea ce am făcut în anii 70, am continuat după întoarcerea lor în țară”, a spus Mircea Baniciu.

„Și ăsta e și patriotismul nostru, prin demonstrarea păstrării tradițiilor și a muzicii pe care am făcut-o și în alte timpuri, și acum. Am rămas credincioși acestei tradiții”, a spus Josef Kappl.  „Plus că nu se cântă nici în engleză, nici în germană, nici în franceză, nici în italiană, nici în spaniolă. Se cântă românește!”, a spus Mircea Baniciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri