Sari la conținut

Povestea unui conac vechi de 500 de ani

Domeniul Mikes, din Zăbala, judeţul Covasna este un loc a cărui poveste începe în secolul al XVI-lea şi unde conți și contese au fost oaspeţi sau chiar locatari. Perioada comunistă i-a schimbat aspectul şi destinaţia, însă astăzi, descendenţii familiei care au clădit acest loc îi redau, uşor-uşor, eleganţa.

La domeniul Mikes din Zăbala încă se mai spun poveşti cu conţi şi contese. Un loc care în cei aproape 500 de ani de existenţă a cunoscut mărirea şi decăderea, dar niciodată înfrângerea.

La mai puțin de 10 kilometri de Covasna, conacul care a aparținut unor nobili maghiari și-a recăpătat mândria, dupa ce a fost aproape jumătate de secol uitat.

Prima reşedinţă a a familiei Mikes a fost construită aici în secolul al XV-lea. Domeniul a avut diferite întrebuințări şi a trecut prin mai multe shimbări. Trei sunt însă momentele importante legate de aspectul domeniului. Primul a fost în 1857, atunci când clădirea a fost extinsă şi redecorată contele Mikes Benedek, al doilea în 1900, când s-a construit „Casa motorului”, iar al treilea în 1912 când contele Mikes Ármin a finalizat construcţia unei noi clădiri.

Contesa moştenitoare Katalina a făcut parte din ultima generație de nobili Mikes care au trăit aici. Bunicul său deținea, pe lângă castel, terenuri, păduri și o întreprindere forestieră. La venirea comuniștilor însă, toate proprietățile le-au fost confiscate, iar întreaga familie gonită. După aceasta, castelul a găzduit sediul Gospodăriei Agricole de Stat, casa de vară a Federației Sindicale, şi mai apoi aici au funcţionat pe rând un orfelinat, o școală și un sanatoriu. Abia din 2005 moştenitorii au putut reintra în drepturi. Castelul din Zăbala este unul dintre puţinele domenii istorice în care mai traiesc chiar urmaşii familiei care l-a clădit.