Sari la conținut

Regizorul premiat cu Oscar pentru „The Artist” vine în România
Acesta își va prezenta personal filmul lansat anul acesta în competiție la Cannes, The Search, o dramă impresionantă despre războiul din Cecenia, cu Berenice Bejo și Annette Bening. Remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann urmărește destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999. Un băiat de 9 ani e separat de familie și sfârșește într-o tabără de refugiați, unde se atașează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze și trăiește ororile unui război care nu-i aparține.Cineastul francez de origine lituaniană deține un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel Hazanavicius și Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor. The Artist este, totodată, prima producție franceză desemnată „Cel mai bun film” la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin - cel dintâi actor francez care ia statueta.Primul său lungmetraj fost un film TV de montaj, Le Grand Detournement (1993), o compilație de fragmente din filme clasice cu actori cunoscuți și dialoguri „deturnate”, care anunța deja câteva dintre elementele stilului său: dragostea pentru cinema-ul hollywoodian, referințele vizuale între omagiu și ironie, pastișa cinefilă. Debutul în lungmetraj de cinema a venit în 1999, cu Mes amis, în care joacă fratele său, Serge Hazanavicius. Succesul în Franța i l-au adus două parodii ale filmelor cu spioni, cu Jean Dujardin în rolul principal: OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006) și OSS 117: Lost in Rio (2009). Ambele au avut peste două milioane de spectatori doar în Franța.În 2011, a fost selecționat în competiție la Cannes cu The Artist, un film mut alb-negru, cu Berenice Bejo și Jean Dujardin în rolul unui actor din anii ‘20 care nu primește prea bine vestea trecerii la filmele vorbite. The Artist a ajuns să ia peste 100 de premii în toată lumea, inclusiv cinci Oscaruri, trei Globuri de Aur, șapte premii BAFTA și șase Cesar. Prin compania sa, La Classe americaine, Hazanavicius produce filme TV și documentare.

Invitat special al festivalului va fi și regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piața Independenței din Kiev, care își va prezenta documentarul Maidan, despre protestele din Ucraina. Despre cenzură și artă în zone de conflict va vorbi și Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes - Fantassins de la democratie, regizat de Stephanie Valloatto, despre 12 caricaturiști care încearcă să schimbe lumea desenând.

Ediția a cincea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm și Voodoo Films.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Societe Generale
Mașina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Lafarge România, Groupama Asigurări
Parteneri: Crama Rotenberg, UPS, Tarom, Number Wine
Fotograful oficial al festivalului: Nikon
Parteneri media: Europa FM, Digi24, Digi Film, UTV, Șapte seri, Cațavencii, Ziare.com, Hotnews.ro, Port.ro, CinemaRx, Ca-n filme, Getlokal, LiterNet, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, Filmreporter.ro, CineFan, All About Romanian Cinema, Cărturești, Blitz TV, Phoenix Media, Cocor Media Channel
Detalii: www.filmedefestival.ro