BONTON. Recomandări de stil și eleganță: porțelanurile

Data publicării:
portelan

Născut în China şi „crescut” de către englezi. Aceasta este, pe scurt, povestea porţelanului de cea mai bună calitate, care în secolul al XVIII-lea devenise în Europa „aurul alb”, adică o bogăţie la fel de preţioasă ca metalele rare.

„Când porţelanul a fost inventat în China şi importat pentru prima dată de către britanici prin compania Indiilor de Vest, pot să vă spun că porţelanul valora mai mult decât aurul. Acesta este şi motivul pentru care porţelanul este cunoscut în limba engleză sub denumirea de China, el s-a împământenit cu această denumire”, spune Lorina Șereș, director general Azay.

Cel care a ridicat porţelanul la rang de artă, în Marea Britanie secolului al XVIII-lea a fost Josiah Wedgewood, un băiat orfan care la vârsta de nouă ani a rămas fără un picior și, pentru că nu se putea juca alături de copiii de vârsta lui, s-a apucat de olărit şi ceramică.

„Wedgwood este prima persoană care și-a pus numele pe produsele pe care le-a realizat în 1759, acum mai bine de 250 de ani el înțelgând importanța mărcii proprii. Există colecții care se produc de mai bine de 200 de ani, neîntrerupt, astfel încât dacă tu ai moștenit un set de ceai de la stră-străbunica ta și s-a întâmplat să spargi zilele trecute o ceaşcă, noi o putem înlocui fără nicio problema”, a mai explicat Lorina Șereș.

Deși, să spargi o ceaşcă ar putea fi o provocare. Porţelanul Wedgwood care are în componenţă praf de oase are o duritate şi o rezistenţă foarte mare.

Prin calităţile sale, porţelanul a devenit preferat de capetele încoronate. Regina Charlote a fost cea care în 1776 a făcut o comandă de peste 1.000 de piese tânărului Wedgewood, după care au urmat Ecaterina cea Mare a Rusiei precum şi alte familii nobiliare din întreaga lume.

Este porţelanul preferat de Elisabeta a II-a Marii Britanii, inclusiv la ceremonia ei de încoronare s-a folosit un set format din peste 50.000 de piese.

Pe lângă frumuseţea şi eleganţa modelelor, unicitatea lor stă şi în munca minuţoasă a artizanilor. Un porţelan fin înnobilează orice casă sau o masă de sărbătoare. Iar de multe ori astfel de obiecte ramân moştenire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri