Sari la conținut
News Alert

BONTON. Scrisori ca pe vremuri, un serviciu inedit promovat de două tinere

Chiar dacă trăim în epoca gadgeturilor, o scrisoare încă mai poate fi oricând un motiv de bucurie. O demonstrează două tinere din Bucureşti care au lansat primul proiect din România ce promovează un serviciu de scris şi livrat scrisori la domiciliu. Conceptul încurajează comunicarea între oameni, dar şi ideea de a împărtăşi afecţiunea.

Cristina: Este o scrisoare pe care v-o oferim cu drag.

Loredana: Un gest mărunt. Am dori să aducem un zâmbet pe buze oamenilor străini nouă. Cum ar fi să renunţaţi la telefon şi să scrieţi scrisori? Să comunicaţi prin scrisori?

Loredana şi Cristina coordonează, de aproape un an, serviciul care livrează gratuit dragoste şi gânduri bune. Motivul: îşi doresc să vadă cât mai multe zâmbete în jurul lor.

 „Dacă zâmbeşti, parcă şi cele mai negre lucruri par mai colorate”, spune Cristina Dobrescu.

„Toate scrisorile şi toate solicitările pe care le-am primit de-a lungul acestui an îmi confirmă înzecit şi în fiecare zi că românii sunt oameni buni. Să nu mai spună careva că se întâmplă doar lucruri rele, pentru că acest proiect confirmă altceva”, afirmă Loredana Munteanu.

Are 27 de ani şi s-a născut la Galaţi. A urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice, dar a fost mereu atrasă de artă. Ideea de a livra scrisori a venit la scurt timp după terminarea studiilor.

„În serile lungi de mers cu bicicleta prin oraş şi descoperit oraşul, stăteam şi mă gândeam cum ar fi coşul de la bicicletă să fie plin de scrisori, cu destinaţie necunoscută pentru mine şi să fac nişte oameni străini, practic, fericiţi, sau cel puţin să le aduc un strop de bucurie pe momentul respectiv”, explică Loredana Munteanu.

Alături de Cristina Dobrescu, economist de profesie, Loredana a reuşit să transforme un simplu gând într-un proiect de suflet. Iar ceea ce la început părea un domeniu necunoscut pentru amândouă, acum a devenit o experienţă memorabilă.

„Pe lângă faptul că transmite multă bucurie acest proiect, pe mine m-a ajutat foarte mult să pun preţ pe scris... m-a ajutat să mă dezvolt şi în stilul acesta. Şi chiar îmi place să scriu”, mărturisește Cristian Dobrescu. „Mi se pare un lucru foarte frumos. Practic şi noi ne încărcăm bateriile din scrisorile primite şi mi se pare foarte frumos să-i oferi unui om un zâmbet pentru un gest mărunt”, adaugă ea.

Cum funcţionează acest serviciu?

Simplu. Oricine vrea să trimită o scrisoare, trebuie să scrie un email cu textul pe care doreşte să-l transmită. Există şi opţiunea ca tinerele să creeze conţinutul, în cazul în care expeditorii nu reuşesc să îşi găsească cuvintele potrivite. Apoi mesajele sunt transcrise pe hârtie reciclată sau de calc, pregătite în plic sau în sticlă şi sunt livrate cu bicicleta în Bucureşti, iar prin intermediul curierului în restul ţării.

Avem o scrisoare de la o fetiţă pentru mama ei:

„Dragă mami,

Îţi scriu această scrisoare cu ocazia tuturor zilelor în care ar fi trebuit să îţi vorbesc mai mult sau poate mai frumos. Vreau să îţi mulţumesc acum pentru tot ce ai făcut pentru mine şi pentru tot ce am primit şi pentru tot ce am cerut, ca şi cum mi s-ar fi cuvenit.

Te apreciez, mami, pentru toate sacrificiile tale pe care abia acum le pot înţelege şi îţi mărturisesc că încă ai rămas îngerul copilăriei mele.

Te pup, ştiu că sunt mai originală decât tati”.

Loredana crede că atunci când oferi ceva, primeşti înapoi înzecit. Iar dacă până acum câţiva ani îi plăcea să primească scrisori, astăzi le dăruieşte celor din jur.

„Încă păstrez toate scrisorile din copilărie, şi nu numai din copilărie, şi până în prezent. De când avem serviciul acesta recunosc că n-am mai primit scrisori, pentru că au impresia expeditorii că nu mai pot fi impresionată, că sunt tot timpul printre scrisori, ceea ce nu e adevărat, ador să primesc în continuare scrisori... îmi place tare mult”, mărturisește Loredana.

Pe lângă serviciul prin care livrează scrisori unor destinatari cunoscuţi, tinerele împart scrisori şi necunoscuţilor. Cea mai surprinzătoare acţiune de până acum s-a desfăşurat la începutul lunii martie, la metrou.

„Practic, într-o dimineaţă am pus 222 de scrisori într-un tren de metrou care a circulat gol din Berceni până la Unirii, iar la Unirii a deschis uşile şi oamenii au pătruns foarte încântaţi, dar erau foarte curioşi. Primele secunde a fost chiar interesant. Te uitai la ei, se uitau pe scaun, la scrisoare, s-ar fi aşezat, ar fi luat scrisoarea, dar parcă le era şi un pic ruşine. Şi în clipa în care oamenii au început să se aşeze şi să citească scrisorile, deja mai mulţi îşi doreau şi erau curioşi. Scrisoarea începea în felul urmator: Dragă om frumos, zâmbeşte! Şi în clipa în care citeau cuvântul zâmbeşte, practic zâmbeau în secunda aceea”, povestește Cristina Dobrescu.

Odată cu zâmbetele, continuă şi povestea scrisorilor. În orice loc, livrările se fac „din mână-n mână”.

„Dragă om frumos, zâmbeşte şi ai încredere că vei avea o zi reuşită. Misiunea e simplă, să transmitem împreună bucurie în tot oraşul”.

Dacă aţi găsit scrisoarea pe undeva prin oraş şi nu aţi ştiut cine este expeditorul, acum ştiţi. Dacă aţi zâmbit, puteţi să o daţi mai departe.