Sari la conținut

Câinii salvatori, în competiţie. Cei care trec toate probele vor fi certificaţi la nivel internaţional

Herc are 6 ani şi a venit, împreună cu stăpâna lui, din Slovenia. A început concursul cu una din cele mai grele probe, căutarea unei persoane rătăcite în pădure.

La Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare participă concurenți din Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria şi România.

La proba desfășurată în pădure, ghidaţi de stăpânii lor, câinii au căutat pe o suprafaţă de peste un hectar trei persoane rătăcite. Au avut şi un timp limită, de 20 de minute.

Cedomir Juksimovic, arbitru internațional: „Echipa de căutare e formată din 3 stăpâni și fiecare trebuie să performeze. În primul rând, trebuie să găsească toate victimele, trebuie să arate că știu să lucreze în echipă, să se organizeze și să comunice și în asta constă acordarea punctajului”.

Concurenţii sunt evaluaţi de o echipă de trei arbitri din Austria şi Slovenia.

Helena Sabatova, observator internațional: „Probele sunt foarte grele pentru că stăpânii trebuie să meargă de 2 ori în zonele cu presupuse dezastre și de 3 ori în zonele de căutare. Nu contează să ai un câine foarte bun, ci să ai și cunoștințe cum ar fi cele de acordarea primului ajutor”.

Competiţia de la Craiova, care se va încheia duminică seara, este organizat de Centrul de Educare Canină, o organizaţie non-guvernamentală.