Sari la conținut
News Alert

Casa Cesianu a fost redeschisă publicului

Casa Cesianu este un model reprezentativ pentru locuinţa boierească de la începutul secolului al XIX-lea, iar acum a intrat în circuitul turistic al Capitalei. La inaugurare a fost prezent şi academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, care a apucat să îi cunoască pe membrii familiei Cesianu.

Constantin Bălăceanu Stolnici, academician: „Era la fel de frumoasă, dar cu faţadele mai obosite. Era parcul acesta, dar nu avea alei pietruite. Era mobilată cu mobilă multă, tapiţerii, lustre, aşa cum se vede în fotografii. Veneam mai rar în casă, pe noi ne aduceau în zilele de paradă de 10 mai pentru a asista la parada care se putea vedea foarte bine după balconul casei. Asta e amintirea cea mai importantă”.

Constructorul care a renovat imobilul a respectat integral planurile iniţiale ale casei.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: „E singurul monument de pe Calea Victoriei care a păstrat toate componentele la dimensiune şi în variantele originale”.

Odată cu imobilul a fost reamenajată şi curtea, una dintre puţinele de pe Calea Victoriei, deschisă publicului.

Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti: „Vrem să organizăm concerte de jazz, de muzică clasică, piese de teatru, este un spaţiu amenajat pentru aşa ceva. Mai există un corp anexă numit lapidarium, unde vrem să facem o expoziţie cu specific legat de sculptură mică”.

Valoarea totală a lucrărilor a ajuns la 8,6 milioane de lei, din care 5,93 milioane au reprezentat fonduri europene nerambursabile.

Constantin Bălăceanu Stolnici: „Dacă se mai repară câteva case, în jur poate fi un colţişor care să amintească de Bucureştiul de altădată”.

În prezent, alte trei monumente istorice sunt în reabilitare: Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" şi Muzeul Nicolae Minovici.

Pe aceeași temă