Cum pot fi motivaţi copiii să facă sport

Data publicării:
sport copii

Dan Lixandru face sport de când se ştie. În ultimii 10 ani a alergat la peste 40 maratoane în toată lumea. Pasiunea pentru mişcare le-a transmis-o şi copiilor săi, Andrei şi Pavel.

„Sportul face parte din viaţa noastră. Încerc să le creez un cadru în care ei să se exprime prin mişcare. Am demolat o casă şi le-am făcut copiilor un teren de sport”, spune maratonistul.

Andrei, fiul lui Dan Lixandru, spune că tatăl lui a pus porţi de fotbal, a plantat gazon şi a pus şi un panou de baschet.

Exemplul personal este cel mai important. Orice copil îşi ia părintele drept model. De aceea, dacă vreţi să le cultivaţi celor mici plăcerea pentru sport, trebuie să faceţi şi voi mişcare.

„Casa e plină de calculatoare, tablete, părintele stă pe calculator, tabletă, deci modelul e catastrofal. Şi, atunci, pentru el va fi greu să iasă din starea asta de inactivitate. Cea mai bună modalitate de a-l atrage în jocuri este mingea. Şi, atunci, ce-i sfătuiesc pe părinţi? Mergeţi la un magazin din ăsta mare de sport şi cumpăraţi mingi de fotbal, de handbal, de volei, de baschet, de rugby şi faceţi câteva mişcări cu copiii, plecând de la o pasă”, spune Dan Lixandru.

Lăsaţi-i să experimenteze cât mai multe activităţi sportive. Ţineţi cont întotdeauna de preferinţele lor şi nu insistaţi dacă vor să renunţe la sportul ales şi să încerce altul.

„În natura copilului există dorinţa asta să facă sport. În momentul în care îl scoţi pe copil, chiar dacă la început i se pare complicat, ceva începe să-i placă. Trebuie să găseşti şi sportul care să-i placă. Unii copii nu sunt făcuţi pentru alergare”, mai spune maratonistul.

„Îmi place mişcarea fiindcă e distractivă. Îmi place baschetul, fotbalul, rugby-ul şi badminton-ul”, spune Pavel, celălalt băiat al lui Dan Lixandru.

Atenţie însă. Mulţi părinţi cad în extrema cealaltă.

„Există şi efectul celălalt, când eşti prea pasionat de sport şi vrei să scoţi din copilul tău un campion. E o greşeală. În primul rând, să-i placă lui să facă sport şi, dacă are, într-adevăr, motivaţie şi potenţial de a fi mare campion, va ajunge şi asta”, atrage atenţia el.

Unii părinţi şi profesori consideră că este mai important ca un copil să înveţe bine şi să facă sport dacă mai rămâne timp. Studiile arată însă că cei care fac mişcare au şi performanţe şcolare mai bune. În plus, activităţile sportive ajută la dezvoltarea psihică şi socială.

„Sunt parte de dezvoltare a caracterului. Mai ales la sporturile de echipă. Ei înţeleg ce înseamnă să joci şi pentru ceilalţi, nu numai pentru tine. Înţeleg, la un moment dat, ce înseamnă performanţa, adică să joci bine, dar să nu obţii rezultate. Ei înţeleg ce înseamnă să revii după ce eşti condus, să nu renunţi. Poate e cel mai important lucru. În viaţă e bine să nu renunţi în momentele grele”, adaugă Dan Lixandru.

Crearea obiceiurilor sănătoase de la cele mai mici vârste îi va ajuta să îşi menţină sănătatea mai târziu, ca adulţi. De aceea, este foarte important să vă faceţi timp zilnic pentru mişcare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri